Den kjemiske strukturen til diklofenak.
.
Lisens: Public domain

Diklofenak er et smertestillende og betennelsesdempende legemiddel som tilhører legemiddelgruppen NSAIDs (ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler). Legemiddelet brukes ofte mot smerter i ledd og muskler.

Faktaboks

Uttale
diklofenˈak

Virkningsmekanisme

Diklofenak virker ved å hemme enzymene cyklooksygenase-1 (COX-1) og cyklooksygenase-2 (COX-2). Disse enzymene er viktige i produksjonen av en type signalstoffer kalt prostaglandiner, som spiller en viktig rolle i betennelsesreaksjoner og i smertesignaler. Ved å hemme COX-enzymene vil man dermed motvirke disse prosessene. Det er særlig ved å hemme COX-2 at man oppnår den smertestillende og betennelsesdempende effekten.

Bruk

Diklofenak blir i hovedsak brukt mot milde til moderate smerter. Det brukes blant annet mot hodepine, tannpine, menstruasjonssmerter og muskel- og leddsmerter. Tabletter og kapsler får man kun med resept.

Bruksområdet for legemiddelet er derfor smalere enn for andre NSAIDs, fordi diklofenak kan øke risikoen for hjerte- og karsykdommer. Man tror risikoen kommer på grunn av en sterkere COX-2-hemming enn andre NSAIDs.

Preparater

I Norge blir diklofenak solgt under handelsnavnene Voltarol og Voltaren. Virkestoffet finnes i flere legemiddelformer, for eksempel tablett, kapsel og gel. Kapsler og tabletter vil gi virkning i hele kroppen (systemisk), mens en gel vil virke lokalt der man smører den på (lokalt).

Bivirkninger

De vanlige bivirkningene ved systemisk bruk av diklofenak er magesmerter, kvalme og hodepine. Det er særlig hemming av COX-1 man antar gir de vanlige bivirkningene. Dette kommer av at hemming av produksjon av prostaglandiner også gjør slimhinnen i magen mindre effektiv til å beskytte mot magesyren.

Bruk av lokalvirkende legemiddel vil redusere risikoen for de systemiske bivirkningene. En vanlig bivirkning av gel er hudirritasjon.

Forsiktighetsregler

Ved å bruke to eller flere NSAIDs samtidig kan det øke risikoen for bivirkninger. Samtidig bruk bør derfor unngås.

På grunn av risikoen for å utvikle magesår, bør personer som har hatt magesår tidligere unngå bruk av NSAIDs.

Diklofenak kan ha en blodfortynnende effekt og bør unngås hvis man allerede bruker blodfortynnende legemidler, for eksempel acetylsalisylsyre (Abyl-E), warfarin (Marevan) eller apiksaban (Eliquis).

Kvinner som forsøker å bli gravide bør være forsiktig med bruk av diklofenak, da det kan påvirke fruktbarheten. Kvinner i slutten av svangerskapet bør også være forsiktig med bruk av diklofenak på grunn av økt blødningsrisiko i forbindelse med fødselen. ­

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg