Svelg.

Svelg. Lengdesnitt gjennom svelget (pharynx) som viser organene omkring svelgåpningen (isthmus faucium).

Av /KF-arkiv ※.

Farynxkreft er kreft i svelget. De fleste farynx-kreftsvulster er plateepitelkarsinomer som vokser ut fra overflatiske celler i slimhinnen, men det forekommer også lymfomer i de samme områdene. Det er viktig å få riktig celletype til diagnosen (histopatologisk), fordi behandling av maligne lymfomer er annerledes enn for karsinomer. Farynxkreft inndeles ofte etter hvor primærsvulsten sitter. Primærsvulsten kan sitte i orofarynx (bakre del av munnsvelget), i nasofarynx (nesesvelget), eller i hypofarynx (halssvelget). Det registreres rundt 80 nye tilfeller per år i Norge, herav vel 60 menn og knapt 20 kvinner.

Faktaboks

Uttale
fˈarynkskreft

Årsaker

Røyking er klart hyppigste årsak, men også høyt alkoholforbruk, særlig i kombinasjon med røyking, kan øke risikoen for å utvikle farynxkreft. Vitamin- eller jernfattig kosthold, infeksjon med Epstein-Barr-virus og diverse typer industristøv kan være disponerende faktorer.

Symptomer og tegn

Symptomer og sykdomstegn avhenger av hvor i svelget svulsten sitter, størrelsen på svulsten og hvor lett den sprer seg. Farynxkreft kan være vanskelig å oppdage i tidlige stadier. Ofte er svulsten lokalavansert eller har spredt seg til regionale lymfeknuter ved diagnose-tidspunktet.

Vanlige symptomer er svelgvansker, smerter og irritasjon i svelget. Det er ikke sjelden at man ser spredning til lymfeknuter som første tegn på svulst. Lymfeknutene blir da faste, harde og forstørrede.

Sykdomsutvikling

Farynxkreft sprer seg først og fremst lokalt og til lymfeknuter i området rundt, men kan også gi spredning til lungene og til skjelettet.

Behandling

Behandling blir oftest en kombinasjon av operasjon (som kan være meget omfattende) og intensiv strålebehandling. Det er vanlig å også gi cellegiftbehandling.

Prognose

Prognosen er svært avhengig av lokalisasjon og størrelse av primærsvulsten, om det foreligger spredning og til dels det mikroskopiske cellebildet.

Samlet sett er fem års overlevelse på rundt 40 prosent ved lokalisert farynxkreft og 10–20 prosent ved spredning til regionale lymfeknuter. Ikke sjelden utvikler pasienter med kreft i hode-halsregionen forårsaket av røyking senere også primær lungekreft, hvis de overlever den første krefttypen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg