farynxkreft

Farynxkreft, kreft i svelget. Inndeles ofte etter lokalisasjon av primærsvulsten i orofarynx (bakre del av munnsvelget), nasofarynx (nesesvelget), og hypofarynx (halssvelget). De fleste farynx-kreftsvulster er plateepitelkarsinomer utgått fra overflatiske slimhinneceller, men det forekommer også primær lymfekreft (maligne lymfomer) i samme anatomiske områder. Det er viktig å få riktig histopatologisk diagnose (celletype), fordi behandling av maligne lymfomer er annerledes enn for karsinomer. Det registreres ca. 80 nye tilfeller per år i Norge, herav vel 60 menn og knapt 20 kvinner.

Faktaboks

Uttale
fˈarynxkreft

Årsaker

Røyking er klart hyppigste årsak, men også høyt alkoholforbruk (særlig i kombinasjon med røyking), vitamin- eller jernfattig kosthold, infeksjon med Epstein-Barr-virus og diverse typer industristøv kan være disponerende faktorer.

Symptomene

Symptomene avhenger av lokalisasjon i svelget, størrelse og spredningsevne for svulsten. Farynxkreft kan være vanskelig å oppdage i tidlige stadier, ofte er svulsten lokalavansert og/eller har spredt seg til regionale lymfeknuter ved diagnose-tidspunktet. Vanlige symptomer er svelgvansker, smerter og irritasjon i svelget. Ikke sjelden er spredning i form av faste, forstørrede lymfeknuter på halsen det første tegn på svulsten.

Sykdomsutvikling

Farynxkreft sprer seg først og fremst lokalt og til regionale lymfeknuter, men kan også gi spredning til lunger og til skjelett.

Behandling

Behandling blir oftest en kombinasjon av operasjon (som kan være meget omfattende) og intensiv strålebehandling, ikke sjelden gis også cellegiftbehandling.

Prognosen

Prognosen er svært avhengig av lokalisasjon og størrelse av primærsvulsten, om det foreligger spredning og til dels det mikroskopiske cellebilde. Samlet sett er 5 års overlevelse av størrelsesorden 40 % ved lokalisert farynxkreft og 10–20 % ved spredning til regionale lymfeknuter. Ikke sjelden utvikler pasienter med røykeindusert kreft i hode-halsregionen senere også primær lungekreft, hvis de overlever den første krefttypen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg