Kjemisk struktur av klozapin.

Klozapin brukes i behandling av alvorlig psykiske lidelser (psykoser), hvor annen behandling ikke har hatt effekt. Alvorlige blodbivirkninger, med kraftig reduserte nivåer av hvite blodceller kalt granulocytter (agranulocytose), reduserer bruken. Det er de senere årene utviklet en rekke nye antipsykotika som man håper skal ha klozapins virkning, men ikke dets bivirkninger.

Faktaboks

Uttale
klozapˈin

Virkning

Klozapin er et atypisk antipsykotikum. Atypiske antipsykotika er nyere typer av antipsykotika, som virker både på positive symptomer (hallusinasjoner og vrangforestillinger) og negative symptomer (depresjon, angst). Årsaken til dette er at atypiske antipsykotika har effekt både på dopamin- og serotoninreseptorer i sentralnervesystemet.

Disse foretrekkes fremfor typiske antipsykotika, ettersom at de har mindre av de motoriske bivirkningene disse stoffene gjerne har. Dette innebærer vansker med å utføre visse bevegelser eller forstyrrende kroppsbevegelser (dyskinesi). Til gjengjeld sees en økt tendens til søvnighet og bivirkninger knyttet til forbrenning (metabolske bivirkninger).

Klozapin virker ved å blokkere dopaminreseptorer av typen D2 og serotonin-5-HT2A-reseptorer i hjernen.

Bruk

Klozapin brukes i behandling av schizofreni der andre antipsykotika ikke har hatt effekt eller ikke tolereres.

Bivirkninger

En alvorlig bivirkning av klozapin som er med på å begrense bruken av denne medisinen er agranulocytose. Det er en tilstand hvor antall hvite blodceller, av typen granulocytter, er kraftig redusert. De hvite blodcellene spiller en viktig rolle i immunsystemet og en mangel på disse øker derfor risikoen for bakterieinfeksjoner. Personer som behandles med klozapin får tett oppfølging med hyppige blodprøver som måler antallet av de forskjellige cellene. Klozapin bør ikke brukes i kombinasjon med andre legemidler som også kan gi denne forandringen i blodbildet.

Klozapin kan også gi bivirkninger som:

  • vektøkning
  • søvnighet
  • svimmelhet
  • unormal rask hjerterytme
  • forstoppelse

Interaksjoner

Klozapin brytes ned av et enzym i leveren, kalt CYP1A2. Det finnes faktorer som både øker og reduserer aktiviteten til slike enzymer og som bidrar til forskjellige interaksjoner.

Røyk virker for eksempel aktiverende på CYP1A2, og gjør at legemiddelet nedbrytes raskere enn normalt. Personer som røyker kan derfor ha en lavere konsentrasjon av klozapin i blodet enn ikke-røykere ved bruk av lik legemiddeldose. Personer som røyker kan derfor trenge en noe høyere dose av klozapin for å oppnå samme konsentrasjon av legemidlet i blodet som ikke-røykere

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg