kopper
Bangladeshisk jente med kopper i 1973.
Av .
Koppevaksine
Av .
vaksinasjon

Koppevaksinasjon med en injeksjonspistol i regi av WHO.

Av .
Lisens: CC BY ND 2.0

Kopper var en akutt, smittsom og meget alvorlig infeksjonssykdom med et karakteristisk hudutslett. Sykdommen ble erklært utryddet av WHO i 1980.

Faktaboks

Også kjent som
variola

Sykdommen forårsakes av koppevirus (variolavirus), som er et virus i familien poxvirus. Det er to typer av viruset, variola major og variola minor.

Viruset forekommer særlig i svelget og i utslettet på huden; i mindre grad i blod, urin og avføring. Alle som ikke er vaksinert eller som ikke tidligere har hatt sykdommen, er mottagelige for smitte. Inkubasjonstiden er 11–17 dager, og pasienten er smitteførende fra første sykdomsdag og til den siste skorpen etter utslettet er falt av.

Symptomer

Utslettet begynner som røde flekker, først i pannen, og brer seg raskt over hele kroppen. Flekkene utvikler seg til blemmer, innholdet i blemmene forandrer seg til puss, og etter hvert tørker de inn. Skorpene faller av og etterlater brune flekker eller arr. Utslettet utvikler seg likt over hele kroppen. Dette skiller utslettet fra vannkopper, som er en bagatellmessig tilstand i forhold til kopper.

Dødeligheten ved kopper er stor, 20–30 prosent, og spesifikk behandling finnes ikke.

Forekomst

Kopper har vært en av historiens mest fryktede sykdommer. En særlig ondartet epidemi gikk over Island i 1707. Av landets 50 000 innbyggere døde det året 18 000 av kopper. I de 100 årene som fulgte, regnet man med at 45 millioner mennesker døde av kopper bare i Europa. Man satte derfor store forhåpninger til koppevaksinasjonen, som ble innført av den britiske legen Edward Jenner i 1796.

Vaksinasjonen ble innført i Norge i 1810, og etter dette avtok forekomsten av kopper. I årene 1853–1874 var det årlig flere tilfeller av kopper i Norge, i 1868 således 2023 tilfeller, og så sent som i 1908 var det en epidemi i Oslo.

Etter andre verdenskrig har kopper vesentlig vært begrenset til Asia og Afrika, med en noe lettere form i Mellom- og Sør-Amerika. Noen få tilfeller ble innført til Europa i 1950- og 1960-årene og gav opphav til ganske små epidemier.

Utryddelse

I 1967 ble et verdensomspennende Pox Eradication Program satt ut i livet av Verdens helseorganisasjon (WHO). I 1968 fantes kopper i 30 land, i 1971 i 16 land. I 1975 fantes kopper bare i India, Bangladesh og i landene som grenser opp mot Ogaden-ørkenen. I oktober 1977 ble det siste naturlige tilfellet av kopper påvist. 8. mai 1980 erklærte WHO verden for koppefri.

I 1978 var det to tilfeller i Storbritannia av kopper hos personalet som arbeidet med viruset i laboratorier. Viruset finnes ennå isolert under streng bevoktning i et fåtall forskningslaboratorier.

Beslektede virus

Andre virus i samme virusfamilie, Poxviridae, kan gi til dels liknende, men mindre alvorlige sykdommer hos mennesker eller dyr. Slike beslektede virus kan blant annet forårsake apekopper, kukopper og sauekopper (orf).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (4)

skrev Lars Mæhlum

Jeg synes at kopper fortjener en mer utfyllende historikk. Særlig synes jeg variolasjon, brukt i Østen i århundrer, bør inn her. Det var først etter at denne metoden ble kjent i England gjennom Lady Montagu at grunnen var lagt for Edward Jenner og vaksinen.

svarte Synøve Kamøy

Hei, Lars! Vi er i en lengre prosess med å gå gjennom og forbedre artiklene om virussykdommer. Det kommer til å komme mer historikk og informasjon. Takk for din gode tilbakemelding og nyttige innspill. Beste hilsen, Synøve Kamøy, redaktør.

skrev Bård Eskeland

Det står "koppervaksine" for "koppevaksine" i den ene billedteksten.

svarte Synøve Kamøy

Hei, Bård! Takk for at du gjorde oss oppmerksomme på dette. Det er nå rettet opp. Beste hilsen, Synøve Kamøy, redaktør.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg