Kolesteatom er talglignende, bløte, gråhvite masser dannet fra hudens epitel, bestående av avstøtt, fettdegenerert, flerlaget, forhornet plateepitel med kolesterolkrystaller.

Kolesteatom er lagvis, løkaktig oppbygd av det døde epitelet og begrenset av en perlemorslignende hinne av levende epitel som stadig vokser, forhornes og avstøtes.

Ekte kolesteatom, perlesvulst, er en sjelden og godartet svulst, utviklet i fosterstadiet fra avsprengte, etterlatte epidermiskim i kraniet eller hjernen.

Falsk kolesteatom, pseudokolesteatom, dannes oftest i mellomøret på basis av en kronisk mellomørebetennelse og skyldes innvandring av hud fra øregang og trommehinne.

Kolesteatom nedbryter omgivende vev enzymatisk og trolig ved trykk, slik at mellomørebetennelsen kan bryte inn til det indre øre, kraniehulen og hjernen. Tilstanden fører som regel til sterkt nedsatt hørsel på grunn av ødeleggelse av ørebenene. Komplikasjoner som rammer det indre øre, hjernehinner og hjernen, samt ansiktsnerven, forekommer også. Infeksjon gjør kolesteatom stinkende. På grunn av faren for alvorlige komplikasjoner er behandlingen kirurgisk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.