Kolesteatom utvikles ved opphopning av døde hudceller i mellomøret.

/Shutterstock.

Kolesteatom er en sykdom som innebærer opphopning av døde hudceller i mellomøret. Den vanligste årsaken til dette er kronisk mellomørebetennelse. Hudceller (plateepitel) fra øregangen trenger inn i mellomøret og gir opphopning av keratin og rester fra plateepitelet i mellomøret. Ubehandlet vil dette vokse og langsomt bryte ned de små ørebeinsknoklene med hørselstap, svimmelhet og smerter til følge.

Faktaboks

Uttale
kolˈesteatˈom
Etymologi
av kol- og gresk ‘talg, fett’
Også kjent som

cholesteatom

Forekomst

Sykdommen debuterer vanligvis i barnealder og noe hyppigere hos gutter enn hos jenter. Sykdommen er relativt sjelden. Tall fra Finland viser en årlig insidens på cirka 9 per 100 000.

Symptomer

I tidlig stadium gir kolesteatomet ingen eller kun få symptomer. Etter hvert vil en kunne få nedsatt hørsel, øresus eller væsking fra øret. Medfølgende infeksjon vil kunne føre til vond lukt, smerter og feber. Ved økende ødeleggelse av omgivelsene kan det oppstå komplett døvhet, kraftig svimmelhet, hjernehinnebetennelse, ansiktslammelse på samme side og andre alvorlige komplikasjoner.

Diagnose

Diagnosen stilles som regel av øre-nese-halslege med otomikroskopi, en undersøkelse av øregangen og trommehinnen med øremikroskop. CT- og MR-undersøkelse gjøres også ofte for å kartlegge forholdene i tinningbeinet og å utelukke andre diagnoser.

Ulike former for kolesteatom

Kolesteatom kan være medfødt eller ervervet:

Medfødt kolesteatom

Medfødt eller primært kolesteatom antas å være utviklet i fosterstadiet fra avsprengte, etterlatte epidermiskim i mellomøret.

Ervervet kolesteatom

Ervervet kolesteatom skyldes at det kommer hud inn i mellomøret fra øregangen og trommehinnen. Det er flere måter dette kan skje på.

En vanlig årsak til utvikling er undertrykk i hele eller deler av mellomøret. Dette medfører inndragning av deler av trommehinnen, slik at normale prosesser for utstøting av død hud gjennom øregangen forstyrres. En annen mulighet er at hudceller kan komme inn gjennom et lite hull i trommehinnen. Ved kronisk mellomørebetennelse kan inflammasjon føre til metaplasi og dannelse av keratinproduserende celler i mellomøret.

Behandling

Behandlingen er kirurgisk, med fjerning av kolesteatomet og gjenoppbygging av ørets normale anatomi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Frederik Kragerud Goplen

Denne artikkelen bør oppdateres. Mange pasienter opereres årlig i Norge for kolesteatom, og en vesentlig andel er barn. Som artikkelen står i dag gir den lite relevant informasjon og skaper bekymring for pasienter/pårørende som søker informasjon på nett. "Falsk/ekte" kolesteatom og "perlesvulst" er utdaterte begreper. Hvorfor oppstår kolesteatom? Hva er vanligst? Hvilken betydning har diagnosen og hvordan behandles sykdommen?

svarte Line Marie Berteussen

Tusen takk for kommentar! Dette skal formidles og forsøkes gjøres noe med så snart som mulig.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg