munnhulekreft

Munnhulekreft, kreftsvulster utgått fra slimhinner (plateepitelkarsinomer) eller små spyttkjertler (adenokarsinomer) i munnen eller på tungen.

Faktaboks

Også kjent som
cancer oris

Utbredelse

Det er totalt ca. 200 nye tilfeller hvert år i Norge. De fleste pasientene er over 50 år. Disse kreftformene er litt hyppigere hos menn enn hos kvinner.

Årsaker

Tobakk, alkohol og/eller dårlig ernæring og tannstatus kan være disponerende faktorer, men slike kreftsvulster kan også oppstå hos personer med svært sunt levesett. Visse svulster kan være forårsaket av virus. Noen munnslimhinnesykdommer, f.eks. leukoplaki, erythroplaki og lichen planus, predisponerer for å utvikle munnhulekreft.

Symptomer

Kreft i munnhulen debuterer ofte som kroniske sår som etter hvert får fast, vollformig rand og/eller vokser som markert kul eller fortykkelse. Graden av smerte varierer og avhenger bl.a. av om såret blir infisert, og hvor dypt svulsten vokser. Det kommer ofte tidlig spredning til regionale lymfeknuter under kjeven og/eller på halsen. Slik spredning kan etter hvert kjennes som faste kuler, som vanligvis ikke er ømme.

Diagnosen

Diagnosen stilles vanligvis ved å skjære ut en vevsprøve fra primærsvulsten (biopsi). Det er også viktig å utrede om det er skjedd en spredning av svulsten til lymfeknuter eller til andre organer i kroppen. Man bruker vanligvis CT-undersøkelse av halsen og røntgen av lungene. Ved påvisning av en forstørret lymfeknute kan man stikke en fin nål inn i knuten og suge ut celler for å finne ut om der er svulstvev (finnålsaspirasjonscytologi).

Behandling

Behandling er om mulig radikal kirurgisk fjerning av primærsvulsten og av eventuell lymfeknutespredning. Ofte suppleres den kirurgiske behandlingen med strålebehandling mot tilgrensende deler av munnslimhinnen og mot regionale lymfestasjoner. I langtkomne tilfeller kan det også være aktuelt å forsøke cytostatikabehandling.

Prognosen

Prognosen for pasienter med munnhulekreft er svært avhengig av lokaliseringen og utbredelsen av primærsvulsten og om det foreligger lymfeknutespredning. Hvis det ikke er tegn til lymfeknutespredning, er sjansen til fem års overlevelse ca. 50 % for menn og knapt 70 % for kvinner. Med regional spredning reduseres sjansene til ca. 20 % for menn og knapt 40 % for kvinner.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg