Adenokarsinom er kreft som utgår fra kjertelceller.

Faktaboks

Etymologi
av gresk aden, ‘kjertel’, og karkinos, ‘kreps’ (kreft)

Et adenom er en godartet svulst som utgår fra kjertelceller. Noen adenomer kan utvikles til adenokarsinomer. Et karsinom er en type kreft som utgår fra epitelvev, som for eksempel kjertelvev.

De vanligste kreftformene i Norge er ulike former for adenokarsinomer, og samlet sett utgjør de omtrent halvparten av alle krefttilfeller i Norge. Sykdomsforløp, behandling og prognose avhenger av hvilket organ svulsten utgår fra.

Adenokarsinomer kan for eksempel stamme fra brystvev, prostatavev eller lungevev.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Morten Mikalsen

Tror det hadde vært en fordel at denne var satt litt i sammenheng med artiklene om karsinom og adenom. For karsinom beskrives som en type kreft som oppstår i epitelvev og adenom som en godartet svulst som utgår og til dels er oppbygd som en kjertel. Takk for jobben dere gjør :)

svarte Halvard Hiis

Hei Morten! Takk for kommentaren. Jeg skal sørge for at de aspektene du nevner kommer fram i artikkelen. Vennlig hilsen Halvard Hiis, medisinsk redaktør.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg