narsissistisk personlighetsforstyrrelse

Narkissos var ifølge greske sagn en ung gutt som ble så betatt av sin egen skjønnhet da han så speilbildet sitt i en kilde at han ble dømt til å tæres hen og dø.
Av .

Artikkelstart

Narsissistisk personlighetsforstyrrelse er en personlighetsforstyrrelse kjennetegnet ved stort behov for oppmerksomhet og beundring, overdreven oppfatning av egen betydning, arroganse, utnyttelse av andre og manglende empati.

Faktaboks

Uttale
narsissˈistisk personlighetsforstyrrelse

Diagnosen

Narsissistisk personlighetsforstyrrelse er en diagnose innenfor diagnosesystemet DSM-V, men den er ikke inkludert i ICD-10 (WHO).

Utbredelse

Ifølge befolkningsundersøkelser forekommer narsissistisk personlighetsforstyrrelse i omtrent 0,6 prosent av befolkningen i Norge. Personlighetstypen forekommer hyppigere hos menn.

Symptomer

De typiske kjennetegn er at personen

  • har en overdreven oppfatning av egen betydning (grandiositet)
  • er opptatt av fantasier om ubegrenset suksess og makt
  • oppfatter seg selv som «spesiell» og enestående bør helst omgå andre spesielle mennesker med høy sosial status
  • krever overdreven beundring
  • mener seg å ha spesielle rettigheter
  • utnytter andre for egne behov
  • mangler empati
  • er opptatt av misunnelse
  • er arrogant

Mange har en sjarm, som hvis den er koblet sammen med en viss intelligens, sosiale ferdigheter og utadvendthet, kan medføre at omgivelsene undervurderer alvorlighetsgraden av personlighetsforstyrrelsen.

Bak fasaden vil personen ofte være svært sårbar og lett føle skam som han eller hun har vanskeligheter med å vedstå seg. Det er koblet til en sterk uvilje mot å føle seg liten og hjelpeløs. I fagterminologien uttrykkes dette gjerne med at separasjonsangsten er «spaltet av». En person med denne personlighetstypen fremstår derfor gjerne som selvtilstrekkelig og med lite behov for andre, annet enn som «beundrende speil». Det følger da også med en redusert evne til å forstå og anerkjenne andres følelser og behov.

Behandlingen

Behandlingen er vanskelig fordi mange vil oppfatte behandling i seg selv som en provokasjon mot selvfølelsen. Hvis personen er interessert i behandling, noe man kan se i kjølvannet av gjentatte arbeidskonflikter eller vanskeligheter i parforhold, er psykoterapi den viktigste behandlingsformen. Ofte vil det være en depressiv reaksjon som fører vedkommende i kontakt med helsevesenet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg