Legemidler ved urininkontinens

Muskarinreseptorantagonister hemmer sammentrekkning av muskulaturen rundt urinblæren ved å blokkerer muskarinreseptorer på de glatte muskelcellene på urinblæren. Hos kvinner brukes i tillegg østrogen for å øke tykkelsen på slimhinnen i urinrøret.

Av /Fra læreboken Legemidler og bruken av dem. Nordeng og Spigset (red.) Gyldendal Akademiske (Gyldendal Norsk Forlag AS).

Spasmolytika er legemidler som benyttes for å løsne kramper (spasmer) i den glatte muskulaturen i fordøyelseskanalen og andre hulorganer. Disse brukes ved tilstander som urininkontinens ved overaktiv blære, og ved irritabel tarmsyndrom.

Faktaboks

Uttale
spasmolˈytika
Etymologi
av gresk spasmos, ‘krampe’, og lysis, ‘løsning’
Også kjent som
antispasmodika

Legemidlene i denne gruppen kan igjen deles inn i de to undergruppene antikolinergika og adrenerge beta3-reseptoragonister.

Antikolinerge spasmolytika

Antikolinergika, også kalt muskarinreseptorantagonister, brukes i behandlingen av overaktiv blære, som er en tilstand som gir urininkontinens. Effekten oppnås ved blokkering av muskarinreseptorer, slik at blæremuskulaturen slapper av og overaktiviteten hemmes. Dette fører til at kapasiteten i blæren økes, og man får en nedsatt og mer kontrollert vannlatning.

I denne gruppen finner vi legemidler som solifenacin og darifenacin.

Butylscopolamine er også et antikolinergt legemiddel, og brukes hovedsakelig ved tilstander forårsaket av spasmer i mage-tarmkanalen.

Bivirkninger

De vanligste bivirkningene i denne legemiddelgruppen er takykardi, munntørrhet, døsighet og forstyrrelser på skarpsynet.

Adrenerge beta3-reseptoragonister

Adrenerge beta3-reseptoragonister brukes også i behandlingen av overaktiv blære.

Effekten kommer ved stimulering av adrenerge beta3-reseptorer i blæren, som igjen fører til avslapning av muskulaturen. Dette gir en forbedret evne til å lagre urinen, og letter på symptomene.

I denne gruppen finner vi legemiddelet mirabegron.

Bivirkninger

De vanligste bivirkningene for dette legemiddelet er kvalme, forstoppelse, diaré, takykardi, urinveisinfeksjon, hodepine og svimmelhet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg