Muskarinreseptorantagonister hemmer sammentrekkning av muskulaturen rundt urinblæren ved å blokkerer muskarinreseptorer på de glatte muskelcellene på urinblæren. Hos kvinner brukes i tillegg østrogen for å øke tykkelsen på slimhinnen i urinrøret.

Legemidler ved urininkontinens © Deborah Maizels/Fra læreboken Legemidler og bruken av dem. Nordeng og Spigset (red.) Gyldendal Akademiske (Gyldendal Norsk Forlag AS). Vernet verk

Spasmolytika er legemidler som benyttes for å løsne kramper (spasmer) i den glatte muskulaturen i fordøyelseskanalen og andre hulorganer. Disse brukes ved tilstander som urininkontinens ved overaktiv blære, og ved irritabel tarmsyndrom.

Legemidlene i denne gruppen kan igjen deles inn i de to undergruppene antikolinergika og adrenerge beta3-reseptoragonister.

Antikolinergika, også kalt muskarinreseptorantagonister, brukes i behandlingen av overaktiv blære, som er en tilstand som gir urininkontinens. Effekten oppnås ved blokkering av muskarinreseptorer, slik at blæremuskulaturen slapper av og overaktiviteten hemmes. Dette fører til at kapasiteten i blæren økes, og man får en nedsatt og mer kontrollert vannlatning.

I denne gruppen finner vi legemidler som solifenacin og darifenacin.

Butylscopolamine er også et antikolinergt legemiddel, og brukes hovedsakelig ved tilstander forårsaket av spasmer i mage-tarmkanalen.

De vanligste bivirkningene i denne legemiddelgruppen er takykardi, munntørrhet, døsighet og forstyrrelser på skarpsynet.

Adrenerge beta3-reseptoragonister brukes også i behandlingen av overaktiv blære.

Effekten kommer ved stimulering av adrenerge beta3-reseptorer i blæren, som igjen fører til avslapning av muskulaturen. Dette gir en forbedret evne til å lagre urinen, og letter på symptomene.

I denne gruppen finner vi legemiddelet mirabegron.

De vanligste bivirkningene for dette legemiddelet er kvalme, forstoppelse, diaré, takykardi, urinveisinfeksjon, hodepine og svimmelhet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.