vaskulær malformasjon

Artikkelstart

Vaskulær malformasjon er en medfødt misdannelse i blodåre eller lymfeåre.

Faktaboks

Også kjent som

vaskulære misdannelser

Vaskulære malformasjoner eller misdannelser deles inn i såkalte prolifererende og statiske tilstander. Prolifererende misdannelser har evnen til å øke i størrelse (proliferere) uavhengig av barnets vekst. Den vanligste prolifererende vaskulære misdannelsen er hemangiomer. Statiske vaskulære malformasjoner er ferdig dannet ved fødsel og vil vokse sammen med barnet. Dette til forskjell fra de prolifererende vaskulære misdannelsene, som vokser som en svulst, men i mange tilfeller også skrumper igjen.

En vaskulær malformasjon er en feil sammenkobling av en hvilken som helst kombinasjon av store og små kar hvor som helst i kroppen; det kan være arterie, vene, kapillarer eller lymfekar. Dersom to kar er feilaktig koblet sammen og det ene karet har mye høyere blodtrykk enn det andre, så kan høytrykk-kar medføre en utvidelse lavtrykks-kar og gi trykksymptomer og risiko for farlig blødning i vev. Dette er typisk for malformasjoner hvor arterier er koblet mot en annen type kar, da arteriene representerer høyttrykksiden i blodsirkulasjonen, mens vener og lymfekar har lavt trykk.

Vaskulære malformasjoner kan også oppstå etter skader hvor kar vokser feil sammen i groprosessen.

Vaskulære malformasjoner som gir symptomer kan behandles med såkalt sklerosering, hvor man går inn i de aktuelle karene med tynne sonder og forsøker å tette dem ved å tilføre stoffer som irriterer vevet lokalt. Kirurgi kan også bli nødvendig. Dette er høyspesialisert behandling hvor Rikshospitalet har nasjonalfunksjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg