Vaskulær malformasjon er en medfødt misdannelse i blodåre eller lymfeåre.

Faktaboks

Også kjent som

vaskulære misdannelser

Årsak

En vaskulær malformasjon er en feil sammenkobling av en hvilken som helst kombinasjon av store og små kar hvor som helst i kroppen; det kan være arterier, vener, kapillarer eller lymfekar.

Dersom to kar er feilaktig koblet sammen og det ene karet har mye høyere blodtrykk enn det andre, så kan høytrykk-kar medføre en utvidelse av lavtrykks-kar og gi trykksymptomer og risiko for farlig blødning i vev. Dette er typisk for malformasjoner hvor arterier er koblet mot en annen type kar, da arteriene representerer høytrykkssiden i blodsirkulasjonen, mens vener og lymfekar har lavt trykk.

Vaskulære malformasjoner kan også oppstå etter skader hvor kar vokser feil sammen i groprosessen, men de fleste arteriovenøse malformasjoner er medfødte eller oppstår spontant.

Typer

Vaskulære malformasjoner eller misdannelser deles inn i såkalte prolifererende og statiske tilstander.

Prolifererende misdannelser har evnen til å øke i størrelse (proliferere) uavhengig av barnets vekst. Den vanligste prolifererende vaskulære misdannelsen er hemangiomer.

Statiske vaskulære malformasjoner er ferdig dannet ved fødsel og vil vokse sammen med barnet. Dette til forskjell fra de prolifererende vaskulære misdannelsene, som vokser som en svulst, men i mange tilfeller også skrumper igjen.

Behandling

Vaskulære malformasjoner som gir symptomer kan behandles med såkalt sklerosering. Dette er en behandlingsmetode hvor man går inn i de aktuelle karene med tynne sonder og forsøker å tette dem ved å tilføre stoffer som irriterer vevet lokalt. Kirurgi kan også bli nødvendig.

Vaskulære malformasjoner i hjernen behandles ved alle norske nevrokirurgiske avdelinger. Rikshospitalet har nasjonal funksjon for behandling av større vaskulære malformasjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg