Basene i DNA
Bildet viser basene i DNA.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Antimetabolitter er en form for cellegift som benyttes i kreftbehandling. Antimetabolitter angriper DNA og eventuelt RNA i cellene og hemmer celledelingen. Legemidlene oppnår effekt ved å etterligne viktige byggesteiner i DNA-molekylet eller ved å blokkere viktige enzymer.

Faktaboks

Uttale
antimetabolˈitter

Virkningsmekanisme

Antimetabolitter etterligner molekyler (metabolitter) som en celle trenger for å vokse. Kroppens celler blir lurt til å ta opp «falske byggesteiner» som benyttes i arvematerialet, DNA og/eller RNA. Disse falske byggesteinene er nukleinsyrer. Når disse falske byggesteinene tar plassen til kroppens naturlige nukleinsyrer, hemmes veksten av celler som er i rask celledeling, som for eksempel kreftceller.

Bruk

Antimetabolitter brukes i behandling av en rekke former for kreft og ved alvorlige autoimmune sykdommer som leddgikt og psoriasis. De brukes for eksempel i behandling av brystkreft, blodkreft (leukemi), lymfekreft (lymfom) og kreft i fordøyelsessystemet.

Preparater

Det finnes flere antimetabolitter som er i bruk. Et eksempel er metotreksat som hemmer dannelsen av folsyre. Folsyre er nødvendig for syntesen av tymin, som er en av de fire basene i DNA. Et annet eksempel er merkaptopurin, en purinanalog som forandres inne i cellen og hemmer syntesen av DNA.

Bivirkninger

Vanlige bivirkninger ved bruk av antimetabolitter er kvalme og oppkast, tap av matlyst, hårtap, økt infeksjonstendens og sår i munnen.

Forsiktighetsregler

På grunn av faren for bivirkninger og komplikasjoner er det viktig at behandling med antimetabolitter og andre former for cellegift gjøres under tett oppfølging fra lege.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg