Campylobacter er en slekt bakterier som står bak mange av diarétilfellene hos mennesker. Smitten kan overføres gjennom infiserte dyreprodukter og vann. Campylobacter-infeksjon går vanligvis over av seg selv i løpet av noen dager.

Faktaboks

Uttale
campylobˈacter

Egenskaper

Campylobacter er en slekt av gramnegative, spiralformede, bevegelige stavbakterier som vokser best ved 40-42oC under forhold med lite oksygen (såkalt mikroaerofile). De finnes i fordøyelseskanalen hos mennesker og andre dyr som storfe, sau, fjærkre samt hund og katt og kan forårsake sykdom.

De vanligste sykdomsframkallende artene er Campylobacter jejuni, Campylobacter fetus og Campylobacter coli.

Sykdom hos mennesker

Den vanligste arten som kan infisere mennesker er C. jejuni. Denne bakterien forårsaker matinfeksjon, campylobacteriose, og er globalt en av de hyppigste årsakene til mageinfeksjoner. Hundretusenvis av mennesker blir syke årlig. I Norge får over 4000 personer campylobacteriose hvert år. hvorav de fleste er blitt smittet i utlandet.

Smitteveier

C. jejuni finnes normalt i fordøyelseskanalen hos kylling og kalkun hvor temperaturen normalt er 42oC. Også ville fugler er bærere av denne bakterien. Det er vist at 90 % av rester av død kylling og kalkun inneholder Campylobacter. Mennesker blir smittet med Campylobacter via forurenset mat, vanligvis fra lite kokt kylling og svin, eller fra rå sjømat. Forurenset drikkevann kan også inneholde Campylobacter. Det samme kan rå egg og upasteurisert melk. Biff er derimot sjelden smittekilde når det gjelder C. jejuni.

Campylobacter infiserer også kjæledyr som hund og katt, men sykdommen har en mildere form hos disse dyrene enn hos mennesker. Campylobacter-infeksjoner hos små barn kan ofte spores til smitte fra husdyr eller kjæledyr.

Sykdomsmekanismer

Når en person får i seg C, jejuni , formerer bakterien seg i tynntarmen, der den invaderer epitelet og forårsaker betennelse. C.jejuni produserer et eksotoksin som virker på lignende måte som koleratoksin (se kolera) ved å forstyrre den osmotiske balansen i tarmepitelet. Den produserer også et toksin som dreper celler (såkalt cytotoksin).

Fordi C. jejuni er følsom overfor den sure magesaften kan det være nødvendig med en stor dose bakterier, for eksempel 104, for å få infeksjon. Hos personer som bruker medisin mot syreproduksjon i magen er imidlertid en mye mindre dose, for eksempel 500 bakterier, tilstrekkelig for å kunne gi sykdom.

Symptomer

Infeksjon med Campylobacter gjør at den smittede får diaré, ofte i form av tynn, vannaktig avføring, som også kan være blodig. Man får ofte høy feber, typisk over 400C. I tillegg er det vanlig med magesmerter, kvalme og hodepine.

Sykdomstilstanden varer i 7-10 dager før den gir seg av seg selv.

Diagnose

Campylobacter kan påvises ved å analysere prøver av avføring fra pasienten. Først blir bakterien dyrket fram på et selektivt medium, og deretter er blir det som vokser opp analysert biokjemisk og molekylærbiologisk.

Behandling

Behandling med antibiotika er ofte ikke nødvendig, bortsett fra for høyrisiko-pasienter. Da er aktuell antibiotikatype ciprofloxacin, erytromycin eller azitromycin.

Komplikasjoner

En sjelden, men alvorlig bivirkning av Campylobacter-sykdom kan være utvikling av Guillain-Barré-syndrom på grunn av en antigen-kryssreaksjon mellom bakteriekapselen og glykosfingolipider på overflaten av nervevev.

Av og til kan det også oppstå reaktiv artritt i etterkant.

Forebygging

For å hindre smitte med Campylobacter er det viktigste å ha strengt renhold i forbindelse med håndtering av mat. Dette gjelder både personlig hygiene og renhold i forbindelse med matlaging. Særlig viktig er dette i forbindelse med håndtering av rå kylling. Alt kjøkkenutstyr og grillutstyr som har vært i kontakt med rått kyllingkjøtt bør rengjøres grundig. Campylobacter kan også overleve mange uker i kjøleskap.

Hos dyr

C. fetus kan infisere morkaken og fosteret hos storfe og sau, og er en vanlig årsak til sterilitet og abort hos disse husdyrene.

I Norge ble det i 2002 konstatert forekomst av C. jejuni i et stort antall kalkunflokker uten at det oppsto symptomer på sykdom.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg