Barselfeber eller febris puerperalis kan komme som følge av infeksjon i forbindelse med fødsel eller abort. Barselfeber forekommer nå meget sjelden i vår del av verden. Ved abortinngrep utført av ukyndige er det en meget vanlig komplikasjon som kan være livsfarlig. Verdens helseorganisasjon har anslått at på verdensbasis dør 47 000 kvinner hvert år som resultat av illegale abortinngrep. Infeksjonen kan også resultere i sammenvoksninger i egglederne, og dette kan føre til sterilitet. Barselfeber kan som regel behandles effektivt med antibiotika.

I tidligere tider opptrådte barselfeber delvis i store epidemier, ikke minst i fødselsstiftelser, og medførte høy dødelighet. Ungareren Ignaz Philipp Semmelweiss (1818–1865), som virket som fødselslege i Wien og Budapest, påviste i 1847 at det dreide seg om smitte utenfra. Han møtte stor motstand og fant ingen forståelse for sine oppdagelser, selv etter at han kunne vise at vasking av hender og instrumenter i klorkalkløsning forebygget sykdommen. Først senere slo hans synspunkter igjennom, med Listers antiseptikk.

Sykdommen fremkalles av forskjellige bakterier, kanskje særlig streptokokker, som dels finnes i fødselsveiene, dels innføres dit utenfra. Gjennom de sårene som alltid oppstår i fødselsveiene, selv ved en normalt forløpende fødsel, vil det lett bli inngangsport for bakteriene. Det kommer til betennelse i livmorens slimhinne, og betennelsen brer seg fra livmoren ut i bindevevet omkring den, til eggledere, eggstokker, blodårene i bekkenet, undertiden til bukhinnen. I alvorlige tilfeller går bakteriene over i blodet (blodforgiftning).

Det viktigste symptom ved barselfeber er, som navnet sier, feberen. I de mer alvorlige tilfeller kan den være høy og forbundet med rystende frostanfall. Avsondringen fra kjønnsorganene blir stinkende. Livmoren er stor og ømfintlig, det kommer smerter i underlivet. Ensidig eller dobbeltsidig årebetennelse kompliserer ikke sjelden forløpet.

De forebyggende forholdsregler, gjennomført renslighet, er viktigst. Infeksjonen behandles med antibiotika. Dødsfall på grunn av barselfeber forekommer nesten ikke i Norge.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.