barselfeber

Barselfeber eller febris puerperalis kan komme som følge av infeksjon i forbindelse med fødsel eller abort. Barselfeber forekommer nå meget sjelden i vår del av verden. Ved abortinngrep utført av ukyndige er det en meget vanlig komplikasjon som kan være livsfarlig. Verdens helseorganisasjon (WHO) har anslått at på verdensbasis dør 47 000 kvinner hvert år som resultat av illegale abortinngrep. Infeksjonen kan også resultere i sammenvoksninger i egglederne, og dette kan føre til sterilitet. Barselfeber kan som regel behandles effektivt med antibiotika.

Faktaboks

Etymologi
av latin puerpera, ‘barselkvinne’
Også kjent som
febris puerperalis

I tidligere tider opptrådte barselfeber delvis i store epidemier, ikke minst i fødselsstiftelser, og medførte høy dødelighet. Ungareren Ignaz Philipp Semmelweis (1818–1865), som virket som fødselslege i Wien og Budapest, påviste i 1847 at det dreide seg om smitte utenfra. Han møtte stor motstand og fant ingen forståelse for sine oppdagelser, selv etter at han kunne vise at vasking av hender og instrumenter i klorkalkløsning forebygget sykdommen. Først senere slo hans synspunkter igjennom, med Listers antiseptikk.

Årsaker

Sykdommen fremkalles av forskjellige bakterier, kanskje særlig streptokokker, som dels finnes i fødselsveiene, dels innføres dit utenfra. Gjennom de sårene som alltid oppstår i fødselsveiene, selv ved en normalt forløpende fødsel, vil det lett bli inngangsport for bakteriene. Det kommer til betennelse i livmorens slimhinne, og betennelsen brer seg fra livmoren ut i bindevevet omkring den, til eggledere, eggstokker, blodårene i bekkenet, av og til til bukhinnen. I alvorlige tilfeller går bakteriene over i blodet (blodforgiftning).

Symptomer

Det viktigste symptom ved barselfeber er, som navnet sier, feberen. I de mer alvorlige tilfellene kan den være høy og forbundet med rystende frostanfall. Avsondringen fra kjønnsorganene blir stinkende. Livmoren er stor og ømfintlig, det kommer smerter i underlivet. Ensidig eller dobbeltsidig årebetennelse kompliserer ikke sjelden forløpet.

Behandling

De forebyggende forholdsregler, gjennomført renslighet, er viktigst. Infeksjonen behandles med antibiotika. Dødsfall på grunn av barselfeber forekommer nesten ikke i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg