Betareseptorer, betaadrenerge reseptorer, er reseptorer i det sympatiske nervesystemet som formidler virkningen av adrenalin, noradrenalin og andre adrenerge agonister.

Funksjon

Stimulering av disse reseptorene fører blant annet til frisetting av glukose fra leveren og fettsyrer fra fettvev, øker hjertets frekvens og kontraksjon, hemmer kontraksjon av glatt muskulatur i bronkier, blodårer, fordøyelsesorganene og i livmoren.

Stimulering av disse reseptorene fører til aktivering av enzymet adenylsyklase, som katalyserer dannelsen av cAMP (syklisk adenosin monofosfat, syklisk AMP) inne i cellen.

Syklisk AMP fungerer som et intracellulært signalmolekyl (second messenger) som aktiverer proteinkinaser. Dette viste seg å være et generelt prinsipp for hormonell regulering av cellefunksjoner.

To hovedtyper

Betareseptorer klassifiseres tradisjonelt i to hovedtyper:

Molekylær-biologiske metoder har avslørt at det også finnes en tredje type betareseptorer, beta-3 (i blant annet brunt fettvev og urinblæren). Betydningen av denne er bare delvis kjent.

Betareseptorene var de første reseptorene som ble karakterisert biokjemisk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg