Artikkelstart
Botulisme er en forgiftning med botulinumtoksin, produsert av den anaerobe sporedannende bakterien Clostridium botulinum. Botulinumtoksin er et svært potent giftstoff. Toksinet kan dannes når bakterien vokser i matvarer uten tilgang på oksygen, for eksempel i hjemmelaget hermetikk, spekemat eller rakfisk.
Faktaboks
- Uttale
-
botulˈisme
- Etymologi
-
av latin botulus, ‘pølse’
Bakteriesporer kan destrueres ved høy varme (for eksempel autoklavering) under produksjonen. Forgiftning skjer ved inntak av toksinholdig mat som ikke er varmebehandlet ved tilberedning. Toksinet i seg selv brytes ned ved tilstrekkelig varmebehandling (koking i noen minutter). Bakterien finnes naturlig i jord og mudder og kan finnes i tarmen til fisk og dyr.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.