Rakfisk

Produksjon av rakfisk bygger på en gammel konserveringsteknikk med fermentering av røye eller ørret. Det er viktig å vite hvordan mikroorganismene jobber for å fermentere fiskekjøttet til ønsket produkt, og samtidig ha god kontroll på uønskede mikroorganismer. En uønsket mikroorganisme er Clostridium botulinum.

Rakfisk
Av /Scanpix.

Botulisme er en forgiftning med botulinumtoksin, produsert av den anaerobe sporedannende bakterien Clostridium botulinum. Botulinumtoksin er et svært potent giftstoff. Toksinet kan dannes når bakterien vokser i matvarer uten tilgang på oksygen, for eksempel i hjemmelaget hermetikk, spekemat eller rakfisk.

Faktaboks

Uttale
botulˈisme
Etymologi
av latin botulus, ‘pølse’

Bakteriesporer kan destrueres ved høy varme (for eksempel autoklavering) under produksjonen. Forgiftning skjer ved inntak av toksinholdig mat som ikke er varmebehandlet ved tilberedning. Toksinet i seg selv brytes ned ved tilstrekkelig varmebehandling (koking i noen minutter). Bakterien finnes naturlig i jord og mudder og kan finnes i tarmen til fisk og dyr.

Botulinumtoksinet

Det finnes syv forskjellige typer av bakterien Clostridium botulinum, A til G, som produserer hvert sitt spesielle toksin. Disse toksinene har liknende virkning. Det er særlig typene A, B, E, og F som har forårsaket forgiftning av mennesker, mens typene C og D spiller en større rolle hos dyr.

Toksinet påvirker nervesystemet og gir lammelser i muskulatur. Det er utviklet antitoksiner til bruk i behandling av forgiftning.

Matbåren botulisme

Inntak av botulismetoksin fra mat kan gi forgiftning med et akutt og dramatisk forløp. Symptomene oppstår som regel i løpet av noen timer (inntil 36 timer).

Det første tegnet er ofte lammelser i ansiktsmuskulaturen, som for eksempel hengende øyelokk. Lammelser av åndedrettsmuskulaturen er oftest årsaken når sykdommen får dødelig utgang. Pasienter med tegn på botulisme skal raskt til sykehus, og det er viktig å varsle andre som har spist samme mat. Behandlingen inkluderer injeksjon av antitoksin og opprettholdelse av respirasjonen.

Spedbarnsbotulisme

Honning
Det er ikke anbefalt at spedbarn spiser honning. Ettersom mange av spedbarna ikke har utviklet en funksjonell tarmflora, kan de få botulisme hvis det kommer bakterier med i honningen som kan lage toksiner i tarmen.
Av .
Lisens: CC BY NC 2.0

Spedbarnsbotulisme forekommer hos barn under ett år (spedbarn under seks måneder er mest følsomme) som ikke har utviklet en funksjonell tarmflora. Tilstanden skyldes bakterievekst i tarmen med sekundær toksinproduksjon. Inntak av honning er den mest kjente årsaken.

Symptomene er langsomt innsettende i løpet av dager og uker (inntil tre uker), og første symptom er ofte forstoppelse. Muskelsvakhet hos spedbarn sees som nedsatt sugekraft ved amming, hengende øyelokk og nedsatt ansiktsmimikk.

Sårbotulisme

Sårbotulisme er forårsaket av bakterievekst og sekundær toksinproduksjon i sår uten tilgang på oksygen. Tilstanden forekommer oftest hos injiserende rusmisbrukere. Symptomene er langsomt innsettende (inntil tre uker) og det er ofte lammelser nær såret tidlig i forløpet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg