Botulisme er en forgiftning med botulinumtoksin, produsert av den anaerobe sporedannende bakterien Clostridium botulinum. Botulinumtoksin er et svært potent giftstoff. Toksinet kan dannes når bakterien vokser i matvarer uten tilgang på oksygen, for eksempel i hjemmelaget hermetikk, spekemat eller rakfisk

Bakteriesporer kan destrueres ved høy varme (for eksempel autoklavering) under produksjonen. Forgiftning skjer ved inntak av toksinholdig mat som ikke er varmebehandlet ved tilberedning. Toksinet i seg selv brytes ned ved tilstrekkelig varmebehandling (koking i noen minutter). Bakterien finnes naturlig i jord og mudder og kan finnes i tarmen til fisk og dyr.

Det finnes syv forskjellige typer av bakterien Clostridium botulinum, A til G, som produserer hvert sitt spesielle toksin. Disse toksinene har liknende virkning. Det er særlig typene A, B, E, og F som har forårsaket forgiftning av mennesker, mens typene C og D spiller en større rolle hos dyr.

Toksinet påvirker nervesystemet og gir lammelser i muskulatur. Det er utviklet antitoksiner til bruk i behandling av forgiftning.

Inntak av botulismetoksin fra mat kan gi forgiftning med et akutt og dramatisk forløp. Symptomene oppstår som regel i løpet av noen timer (inntil 36 timer).

Det første symptomet er ofte lammelser i ansiktsmuskulaturen, som for eksempel hengende øyelokk. Lammelser av åndedrettsmuskulaturen er oftest årsaken når sykdommen får dødelig utgang. Pasienter med tegn på botulisme skal raskt til sykehus, og det viktig å varsle andre som har spist samme mat. Behandlingen inkluderer injeksjon av antitoksin og opprettholdelse av respirasjonen.

Spedbarnsbotulisme forekommer hos barn under 1 år (spedbarn under 6 måneder er mest følsomme) som ikke har utviklet en funksjonell tarmflora. Tilstanden skyldes bakterievekst i tarmen med sekundær toksinproduksjon. Inntak av honning er den mest kjente årsaken.

Symptomene er langsomt innsettende i løpet av dager og uker (inntil 3 uker), og første symptom er ofte forstoppelse. Muskelsvakhet hos spedbarn sees som nedsatt sugekraft ved amming, hengende øyelokk og nedsatt ansiktsmimikk.

Sårbotulisme er forårsaket av bakterievekst og sekundær toksinproduksjon i sår uten tilgang på oksygen. Tilstanden forekommer oftest hos injiserende rusmisbrukere. Symptomene er langsomt innsettende (inntil 3 uker) og det er ofte lammelser nær såret tidlig i forløpet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.