Brennende tunge er en tilstand hvor en person opplever en intens og plagsom brenning eller svie i hele eller deler av tungen. Tilstanden kalles også glossopyrose (brenning i tungen) eller glossodyni (smerter i tungen). Brennende tunge er en ufarlig tilstand når en lege eller tannlege har undersøkt munnhulen og utelukket andre sykdomsårsaker. Tilstanden kan være langvarig, men går vanligvis over, senest etter noen år.

Vanligvis ses ingen ytre forandringer på tungen og tilstanden kan da oppfattes som en type nevropatisk smerte. Smakssansen kan være forandret. Symptomet kan ha flere årsaker, blant annet:

Det er usikkert hvilken rolle allergi har som årsak. Mest mistenkes kontaktallergi mot stoffer brukt i tannbehandling og munnhygiene, og enkelte tilsetningsstoffer i mat.

Noen kilder foreslår bruk av lappetester (som for allergisk kontakteksem) som ledd i utredningen, og når det er mulig fjerning av stoffer som gir positivt utslag. Det er enda færre holdepunkter for IgE-type allergi mot matallergener som årsak, selv om peanøttallergi har vært foreslått.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg