Galleblærebetennelse, betennelse i galleblæreveggen. Betennelsen er vanligvis forårsaket av gallestein, som ses hos nesten alle som rammes. De fleste galleblærebetennelser er kjemisk betinget, og trenger ikke nødvendigvis å behandles med antibiotika

Tilstanden nært knyttet til gallesteinsykdommen. Gallestein sees hos 98 % av pasientene med galleblærebetennelse, og vi finner noen ganger små gallesteiner som har kilt seg fast ved utløpet fra galleblæren. Det er imidlertid viktig å huske på at de aller fleste personer med gallestein ikke har noen plager i det hele tatt.

Noen ganger finner man tarmbakterier, som trolig finner veien opp fra tolvfingertarmen via galleveiene. Oftest påvises imidlertid ikke bakterier, og man tror at det isteden er kjemiske egenskaper ved gallen som forårsaker irritasjon og betennelse.

Symptomene på galleblærebetennelse er verkende smerter og ømhet under høyre ribbebue, der galleblæren sitter. Tilstanden kan utvikle seg videre med feber, kvalme og redusert allmenntilstand.

Diagnosen stilles på det typiske symptombildet, ofte kombinert med en ultralydundersøkelse, som ofte vil vise gallestein eller «sludge» i galleblæren. I typiske tilfeller sees også fortykket galleblærevegg.

Behandlingen av en akutt gallleblærebetennelse består først og fremst i smertebehandling og eventuelt korreksjon av forstyrrelser i salt- og væskebalansen.

De fleste galleblærebetennelser er kjemisk betinget, så antibiotika trenger ikke gis til alle primært. Hvis tilstanden utvikler seg videre med feber, frostanfall og infeksjonstegn i blodprøvene, vil man gi intravenøs antibiotikatilførsel.

Risikoen for gjentatte anfall er mellom 10 og 20 %. Derfor vil man som regel anbefale å fjerne galleblæren dersom man først har hatt en galleblærebetennelse. Dette gjøres som oftest ved laparoskopisk kirurgi (kikkhullkirurgi), og helst etter at det akutte anfallet har klinget av. Noen ganger kan det imidlertid bli nødvendig med akutt operasjon.

Betennelsen kan føre til at det siver galle ut gjennom veggen av galleblæren, slik at også vevet omkring blir sykt. I sjeldnere tilfeller kan det gå hull på veggen, slik at gallen strømmer ut i fri bukhule. Av og til kan galleblæren gå helt i oppløsning, hvis betennelsen er kraftig nok.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.