galleblærebetennelse

Galleblære. De ekstrahepatiske galleveiene delvis gjennomskåret.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Galleblærebetennelse er en betennelse i galleblæreveggen. Betennelsen er vanligvis forårsaket av gallestein, som ses hos nesten alle som rammes.

Faktaboks

Også kjent som
kolecystitt, cholecystitt

Årsaker

Gallestein sees hos 90 til 98 prosent av pasientene med galleblærebetennelse. Noen ganger finner man små gallesteiner som har kilt seg fast ved utløpet fra galleblæren. Det er imidlertid viktig å huske på at de aller fleste personer med gallestein ikke har noen plager i det hele tatt.

Noen ganger finner man tarmbakterier, som trolig finner veien opp fra tolvfingertarmen via galleveiene. Oftest påvises imidlertid ikke bakterier, og man tror at det isteden er kjemiske egenskaper ved gallen som forårsaker irritasjon og betennelse.

Symptomer og tegn

Symptomene på galleblærebetennelse er verkende smerter og ømhet under høyre ribbebue, der galleblæren sitter. Gallesteinsanfall kommer gjerne etter et fettrikt måltid.

Tilstanden kan utvikle seg videre med feber, kvalme og redusert allmenntilstand.

Diagnose

Diagnosen stilles på bakgrunn av det typiske symptombildet. Pasientene er som oftest trykkømme over området galleblæren ligger i. Galleblærebetennelse påvises med sikkerhet ved hjelp av ultralyd, som kan påvise en betent og forstørret galleblære, i tillegg til gallestein.

Behandlingen

Behandlingen av en akutt galleblærebetennelse består først og fremst i smertebehandling og eventuelt korreksjon av forstyrrelser i salt- og væskebalansen.

Avhengig av allmenntilstand og tilstedeværelse av feber, vurderes behovet for antibiotika. Ved mistanke om at galleblæren kan sprekke (ruptur) opereres pasienten umiddelbart, der man fjerner galleblæren (kolecystektomi). Hvis det ikke er fare for ruptur, fjerner man som oftest galleblæren innen én ukes tid, eventuelt etter noen få måneders ventetid.

Prognose

Ved ukompliserte anfall med gallestein forsvinner smertene etter 12 til 18 timer. Dersom man ikke opererer vekk galleblæren, vil én av fire få et nytt anfall i løpet av de nærmeste månedene.

Betennelsen kan føre til at det siver galle ut gjennom veggen av galleblæren, slik at også vevet omkring blir sykt. I sjeldnere tilfeller kan det gå hull på veggen, slik at gallen strømmer ut i fri bukhule, og kan da forårsake en bukhinnebetennelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg