Empyem er en pussansamling i et kroppshulrom. Betegnelsen brukes særlig om pussansamling i brysthulen og galleblæren. Pussansamlinger kan også forekomme i andre hulrom, for eksempel i bihulene eller inne i hjerneskallen under hjernehinnen som et subduralt empyem.

Faktaboks

Uttale
empyˈem

Empyem i brysthulen

Empyem i brysthulen kan oppstå etter skade i brystveggen slik at bakterier føres inn i brysthulen. Empyem i brysthulen kan også oppstå ved spredning av en bakterieinfeksjon fra lungen (lungebetennelse, lungeabscess, tuberkulose). Økende empyem kan presse lungen sammen slik at det blir vanskeligere å puste.

Empyem i galleblæren

Empyem i galleblæren kan føre til at galleblærens vegg brister slik at puss med bakteriene kommer ut i bukhulen og forårsaker en bukhinnebetennelse.

Empyem i bihulene

Empyem i bihulene kan oppstå ved akutt bihulebetennelse på grunn av pyogen infeksjon og drenasjeproblemer.

Subduralt empyem

Subduralt empyem skyldes oftest spredning av en pyogen infeksjon fra et lokalt fokus, for eksempel bihuler eller bein (osteomyelitt).

Behandling

Et empyem krever rask behandling med tømming (drenasje) av pusset og eventuelt skylling av hulrommet med saltvann og antibiotika. I tillegg brukes generell antibiotikabehandling. Behandlingsresultatet avhenger av årsaken som ligger til grunn, og type bakterie.

Komplikasjoner

Puss består av levende og døde hvite blodceller (granulocytter). Bakterier kan leve og formere seg i pusset, som da raskt kan øke i mengde. Bakterier fra et empyem kan vandre med blod eller lymfe og føre infeksjonen til andre deler av organismen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg