Empyem er en pussansamling i et kroppshulrom. Betegnelsen brukes særlig om pussansamling i brysthulen og galleblæren. Pussansamlinger kan også forekomme i andre hulrom, for eksempel i bihulene eller inne i hjerneskallen under hjernehinnen som et subduralt empyem.

Empyem i brysthulen kan oppstå etter skade i brystveggen slik at bakterier føres inn i brysthulen. Empyem i brysthulen kan også oppstå ved spredning av en bakterieinfeksjon fra lungen (lungebetennelse, lungeabscess, tuberkulose). Økende empyem kan presse lungen sammen slik at det blir vanskeligere å puste.

Empyem i galleblæren kan føre til at galleblærens vegg brister slik at puss med bakteriene kommer ut i bukhulen og forårsaker en bukhinnebetennelse.

Empyem i bihulene kan oppstå ved akutt bihulebetennelse på grunn av pyogen infeksjon og drenasjeproblemer.

Subduralt empyem skyldes oftest spredning av en pyogen infeksjon fra et lokalt fokus, for eksempel bihuler eller ben (osteomyelitt).

Et empyem krever rask behandling med tømming (drenasje) av pusset og eventuelt skylling av hulrommet med saltvann og antibiotika. I tillegg brukes generell antibiotikabehandling. Behandlingsresultatet avhenger av årsaken som ligger til grunn, og type bakterie.

Puss består av levende og døde hvite blodceller (granulocytter). Bakterier kan leve og formere seg i pusset, som da raskt kan øke i mengde. Bakterier fra et empyem kan vandre med blod eller lymfe og føre infeksjonen til andre deler av organismen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.