DISH
Røntgenbilde av ryggvirvler ved diffus idiopatisk skjeletthyperostose (DISH). Legg merke til forkalkningene mellom virvlenes fremre kant.
Av /radiopaedia.org.
Lisens: CC BY SA 3.0

(DISH), også kalt Forestiers sykdom, er en kronisk ryggsykdom som vanligvis rammer personer over 50-60 år. Den kjennetegnes av betydelige påleiringer av bein mellom ryggvirvlene, noe som fører til stivhet og i noen tilfeller smerte. DISH har derfor likhetstrekk med uttalt spondylose, men i motsetning til Bekhterevs sykdom (ankyloserende spondylitt) er det ingen betennelse i iliosakralledd, og indre organer er ikke involvert. I noen tilfeller kan det også forekomme forkalkninger i senefester for akillessener, kneskåler og albuer.

Faktaboks

Uttale

diff'us idiop'atisk skjelett-hyperost'ose

Etymologi

av diffus, 'utflytende, dårlig avgrenset', idiopatisk, 'som har ukjent årsak' og -hyperostose, 'beinutvekst'

Også kjent som
DISH, ankyloserende hyperostose, disseminert interspinal hyperostose, Forestiers sykdom

Årsak

Årsaken til DISH er ukjent. Forskning har ikke funnet noen klar sammenheng med fysisk belastning, kosthold, miljø eller genetiske faktorer.

Symptomer

Det vanligste symptomet på DISH er stivhet i ryggen, ofte mest merkbar om morgenen. Smerter kan variere i intensitet og lokalisering, men er vanligvis milde til moderate. I sjeldne tilfeller kan store forandringer i nakkevirvelsøylen føre til tranghetsfølelse i halsen og svelgeproblemer.

Diagnose

Diagnosen DISH stilles ofte ved en tilfeldighet, da symptomene kan være milde og uklare. Røntgenbilder eller CT av ryggen kan vise de karakteristiske beinpåleiringene mellom fire eller flere påfølgende ryggvirvler. I tillegg til bildediagnostikk vil en legeundersøkelse avdekke redusert bevegelighet i ryggen.

Behandling og prognose

Behandlingen av DISH fokuserer på å lindre symptomer som stivhet og smerter. Tiltakene ligner på de som brukes ved korsryggsmerter (lumbago) og inkluderer tilpasset fysisk aktivitet og øvelser for å opprettholde bevegelighet og styrke i ryggen. Smertestillende legemidler som paracetamol eller NSAIDs kan lindre ubehag.

Prognose

Prognosen for DISH er generelt god, men økende tilstivning i ryggen over tid svekker den fysiske funksjonen. Personer med de mest omfattende forandringene er mer utsatt for brudd i ryggen ved skader.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg