Diffus idiopatisk skjeletthyperostose er en ryggsykdom som særlig opptrer hos mennesker over 50–60 år.

Tilstanden karakteriseres av betydelige påleiringer mellom virvellegemene i ryggen. Tilstanden har derfor likhetstrekk med uttalt spondylose. Med røntgen eller CT kan man påvise brodannende forbeninger i bindevev og senefester mellom flere ryggvirvler. Mest typisk er forbening mellom fire eller flere påfølgende virvler i brystvirvelsøylen. Også nakke og korsrygg kan angripes, men til forskjell fra ankyloserende spondylitt (Bekhterevs sykdom) påvises det ikke betennelse i iliosakralledd og indre organer skades ikke. Noen har forkalkninger også i senefestene for akillessener, kneskåler og albuer.

Man har ikke funnet noen klar sammenheng med fysisk belastning, kosthold, miljø eller genetiske forhold. Sykdomsårsaken er fortsatt ukjent.

Tilstanden medfører stivhet i ryggen som er mest om morgenen. Forekomsten av smerter er mer varierende. Ofte påvises forandringene i ryggen tilfeldig, uten at spesielle symptomer foreligger. I enkelte tilfeller kan store forandringer i nakkevirvelsøylen medføre tranghetsfølelse i halsen og svelgeproblemer.

Diagnosen stilles ved hjelp av røntgenbilder eller CT i tillegg til klinisk undersøkelse som viser redusert bevegelighet i ryggen.

Behandlingen er rettet mot eventuelle symptomer. Som ved lumbago består tiltakene av tilpasset fysisk aktivitet og øvelser. Smertestillende legemidler som paracetamol eller NSAIDs kan virke lindrende.

Prognosen generelt er god, men økende tilstivning i ryggen over tid medfører redusert fysisk funksjon. De som er sterkest angrepne er utsatt for brudd i ryggen ved skader.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.