Antikoagulasjonsbehandling
Av /Fra læreboken «Legemidler og bruken av dem». Nordeng og Spigset (red.) Gyldendal Akademiske (Gyldendal Norsk Forlag AS).

DOAK er en gruppe blodfortynnende legemidler, det vil si at de reduserer blodets evne til å koagulere. Disse legemidlene brukes til å forebygge eller behandle blodpropper ved hofteledds- og kneleddsprotese, atrieflimmer og venetrombose. DOAK står for 'direktevirkende orale antikoagulasjonsmidler'. Denne gruppen legemidler er alternativer til tradisjonelle antikoagulasjonsmidler som warfarin (handelsnavn Marevan).

Faktaboks

Også kjent som

NOAK

Virkning

DOAK virker ved å direkte hemme spesifikke proteiner i koagulasjonskaskaden. Dette reduserer blodets evne til å koagulere, og risikoen for dannelse av blodpropper reduseres.

Det finnes fire virkestoff i legemiddelgruppen DOAK. Virkestoffet dabigatran hemmer enzymet trombin, mens rivaroksaban, apiksaban og edoksaban hemmer koagulasjonsfaktor Xa. DOAK gir rask og umiddelbar effekt, men virketiden er kortere sammenlignet med warfarin. Derfor tas DOAK gjerne to ganger daglig, mens warfarin tas en gang daglig.

Bruk

DOAK kan gis i faste doser, og det er ikke behov for regelmessig kontroll med blodprøver som warfarin. DOAK kom på markedet i Norge i 2008, og brukes i dag av over 100 000 pasienter.

I Norge finnes fire DOAK-legemidler (handelsnavn i parentes):

Disse finnes i form av kapsler eller tabletter. DOAK kan tas med eller uten mat.

Bivirkninger

Bivirkningene og alvorlighetsgraden avhenger av hvilken sykdom det behandles for og doseringen. Vanlige bivirkninger er kvalme, diaré, oppkast og magesmerter. Mindre vanlige bivirkninger som blødninger og blodmangel kan forekomme.

Interaksjoner

Sammenlignet med warfarin, som påvirkes av mange forhold som kosthold og andre legemidler, har DOAK få interaksjoner.

Forsiktighetsregler

DOAK er blodfortynnende legemidler, og skal derfor brukes med forsiktighet ved økt risiko for blødninger. Samtidig bruk av andre legemidler som påvirker blodets koagulasjon frarådes, da det kan gi en forsterkende blodfortynnende effekt og dermed økt risiko for blødninger.

DOAK skal ikke brukes til å forhindre blodpropp hos pasienter ved mekaniske hjerteklaffer.

Kroppen skiller ut DOAK via leveren og nyrene. Ved nedsatt lever- eller nyrefunksjon vil derfor konsentrasjonen av DOAK i blodet øke. Lever- og nyrefunksjonen bør derfor undersøkes ved oppstart av behandlingen.

Motgift (antidot)

Det finnes en motgift (antidot) for dabigatran med navnet idarusizumab. Antidot for rivaroksaban og apiksaban er utviklet, men foreløpig ikke godkjent i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg