Erytropoietin, hormon som i fosterlivet dannes i leveren, men som etter fødselen i all hovedsak produseres i nyrene. EPO stimulerer både syntesen av erytroblaster og utviklingen av dem til modne erytrocytter (røde blodceller). Utskillelsen av EPO øker ved nedsatt tilførsel av oksygen til nyrene, som ved anemi eller opphold i høyden. Ved nyresvikt utvikler pasientene anemi på grunn av redusert produksjon av erytropoietin. Injeksjoner av EPO fremstilt ved rekombinant DNA-teknikk brukes til å øke blodprosenten hos disse og hos kreftpasienter med anemi.

Erytropoietin har vært brukt som dopingmiddel for å øke blodprosenten i utholdenhetsidretter som langrenn og sykling. Overdosering av EPO kan gi så høy konsentrasjon av erytrocytter at det medfører fare for blodpropp, og misbruk av EPO har vært mistenkt som årsak til dødsfall hos idrettsutøvere. Det er derfor satt en øvre grense for hvor høy blodprosent eller hematokrit en utøver kan ha før start i henholdsvis langrenn og sykling.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

1. februar skrev Jonas B

Hei, skriver en skoleoppgave om bivirkninger ved bruk av EPO doping innenfor toppidrett. Lurer derfor om du har noen forskningsartikler å vise til angående dette?
Mvh Jonas

1. februar skrev Jens Petter Berg

Hei. Det finnes en del forskning på dette området. Artiklene er som regel på engelsk og trykkes i spesielle fagtidsskrifter.
Bird SR og medarbeidere. Doping in sport and exercise: anabolic, ergogenic,health and clinical issues. Ann Clin Biochem. 2016;53:196-221. Dette er en oversiktsartikkel om virkninger og bivirkninger av flere ulike dopingmidler.
Pope HG og medarbeidere. Adverse Health consequences of performance-enhancing drugs: An Endocrine Society Scientific statement. Endocr Rev 2014;35:341-75. Dette er en stor oversiktsartikkel som er tilgjengelig i fulltekst. Det står om EPO i kapittel VII.D. Lenke til fulltekst nedenfor:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4026349/
Lykke til med oppgaven!

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.