erytropoietin

Erytropoietin, EPO, er et hormon som stimulerer utviklingen av røde blodceller.

Faktaboks

Uttale
erytropoietˈin
Etymologi
av gresk erythros, ‘rød’, og poiein, ‘gjøre, lage’
Også kjent som
EPO

I fosterlivet dannes det i leveren, men som etter fødselen i all hovedsak produseres i nyrene. EPO stimulerer både syntesen av erytroblaster og utviklingen av dem til modne erytrocytter (røde blodceller).

Utskillelsen av EPO øker ved nedsatt tilførsel av oksygen til nyrene, som ved anemi eller opphold i høyden. Ved nyresvikt utvikler pasientene anemi på grunn av redusert produksjon av erytropoietin. Injeksjoner av EPO fremstilt ved rekombinant DNA-teknikk brukes til å øke blodprosenten hos disse og hos kreftpasienter med anemi.

Erytropoietin har vært brukt som dopingmiddel for å øke blodprosenten i utholdenhetsidretter som langrenn og sykling. Overdosering av EPO kan gi så høy konsentrasjon av erytrocytter at det medfører fare for blodpropp, og misbruk av EPO har vært mistenkt som årsak til dødsfall hos idrettsutøvere. Det er derfor satt en øvre grense for hvor høy blodprosent eller hematokrit en utøver kan ha før start i henholdsvis langrenn og sykling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (4)

skrev Jonas B

Hei, skriver en skoleoppgave om bivirkninger ved bruk av EPO doping innenfor toppidrett. Lurer derfor om du har noen forskningsartikler å vise til angående dette? Mvh Jonas

skrev Jens Petter Berg

Hei. Det finnes en del forskning på dette området. Artiklene er som regel på engelsk og trykkes i spesielle fagtidsskrifter. Bird SR og medarbeidere. Doping in sport and exercise: anabolic, ergogenic,health and clinical issues. Ann Clin Biochem. 2016;53:196-221. Dette er en oversiktsartikkel om virkninger og bivirkninger av flere ulike dopingmidler. Pope HG og medarbeidere. Adverse Health consequences of performance-enhancing drugs: An Endocrine Society Scientific statement. Endocr Rev 2014;35:341-75. Dette er en stor oversiktsartikkel som er tilgjengelig i fulltekst. Det står om EPO i kapittel VII.D. Lenke til fulltekst nedenfor: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4026349/ Lykke til med oppgaven!

skrev Ellinor Bjørnstad

Hei! Jeg bare lurer på hvordan produksjon av EPO i nyrene regulerer produksjonen av erytrocytter? Mvh Ellinor

skrev Jens Petter Berg

EPO binder seg til og aktiverer en spesifikk reseptor som sitter i cellemembranen til stamceller som kan utvikle seg til erytrocytter. Når reseptoren aktiveres, stimuleres celledelingen og cellene differensieres til modne erytrocytter i benmargen. De modne erytrocyttene frigjøres fra benmargen og går over i blodet.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg