Virkning av testosteron-5-alfareduktasehemmere

Illustrasjonen viser hvordan enzymet testosteron-5-alfareduktase er involvert i omdannelsen av testosteron til dihydrotestosteron som er den aktive formen. Testosteron-5-alfareduktasehemmere som finasterid virker ved å hemme enzymet.

Virkning av testosteron-5-alfareduktasehemmere
Lisens: CC BY SA 3.0

Finasterid er et legemiddel som brukes i behandlingen av forstørret prostata og i enkelte tilfeller tidlig hårtap hos menn. Finasterid hemmer enzymet testosteron-5-alfareduktase. Dette medfører at mengden dihydrotestosteron (DHT) reduseres og prostatas størrelse reduseres.

Virkningsmekanisme

Utviklingen av prostata er avhengig av dannelsen av dihydrotestosteron i prostata. Dihydrotestosteron er et hormon som omdannes fra testosteron i kroppen via enzymet testosteron-5-alfareduktase (også kalt 5-alfareduktase). Når prostata blir for stor, kan den klemme på urinrøret, slik at urinstrømmen blir svekket. Se prostatahyperplasi.

Finasterid virker ved at det hemmer enzymet testosteron-5-alfareduktase (også kalt 5-alfareduktase). Dette hindrer omdannelsen av testosteron til det mer kraftige mannlige kjønnshormonet dihydrotestosteron (DHT). Lavere nivåer av dihydrotestosteron vil hindre videre vekst av prostata. Dette vil gi en bedre urinstrøm og redusere andre symptomer knyttet til forstørret prostata.

Ved hårtap vil den reduserte mengden av DHT i hårfolliklene kunne forsinke hårtapsprosessen hos yngre menn. Se hårtap.

Bruk

Finasterid brukes i behandlingen av godartet prostataforstørrelse (benign prostatahyperplasi) og har blitt brukt mot tidlig håravfall hos menn som et alternativ til mer vanlig behandling. Det kan ta opptil tre til seks måneder med behandling før man ser en bedring av symptomene ved forstørret prostata.

Ved behandlingen av tidlig hårtap ses effekten først etter tre til seks måneders behandling. Doseringen vil variere ut fra behandlingstype.

Preparater

Det finnes to preparater på markedet som inneholder finasterid, og de selges under handelsnavnet Proscar og Finasterid. Preparatet som brukes mot tidlig hårtap hos menn er ikke markedsført i Norge. Dette kan fås på registreringsfritak ved søknad til legemiddelverket.

Bivirkninger

Legemiddelet gir relativt få bivirkninger. De vanligste er å oppleve manglende evne til å få en ereksjon (impotens, erektil dysfunksjon) og nedsatt sexlyst (libido). Dette vil oftest oppleves i starten av behandlingen og avta ved fortsettelse av behandlingen.

Forsiktighetsregler

Undersøkelse for prostatakreft er anbefalt før behandlingen startes. Måling av prostataspesifikt antigen (PSA) gjennomføres under behandlingen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg