Hematospermi er det samme som synlig blod i sæden. Dette er et relativt vanlig, plagsomt og skremmende tegn.

Listen over mulige årsaker er lang. Som regel er dette ufarlig og selvbegrensende. Det skyldes ofte en betennelse. Tilstanden er sjelden forbundet med alvorlige tilstander, selv det hos menn over 40 kan finnes mer alvorlig underliggende sykdom.

Hematospermi kan oppstå i én enkelt gang eller komme flere ganger. Det er sjelden at det vedvarer over lengre tid. Sykelige tilstander langs hele utløpet av sæden kan forårsake hematospermi.

Årsaker

Kjente årsaker er betennelse, infeksjon, skader, anomalier i blodårer, svulster og medisinske undersøkelser, da særlig prostatabiopsier.

Det er anslått at infeksjoner og betennelser står for opp mot 60 prosent av tilfellene, mens svulster for 5–10 prosent. I 30–70 prosent av tilfellene finner man ingen sikker årsak.

Hos menn under 40 år er kjønnssykdommer en ikke uvanlig årsak. I noen tilfeller oppstår hematospermi hos pasienter med blødersykdommer, eller som bruker blodfortynnende midler.

Utredning

Hematospermi er såpass skremmende at pasientene som oftest kommer raskt til lege. En vanlig utredning bør inkludere undersøkelse med tanke på kjønnssykdommer, generell blødningsstatus og en undersøkelse av prostata, sædblærer og testiklene. Det bør videre tas blodprøve med måling av PSA.

Mye av dette kan gjøres hos fastlegen. Kun i enkelte tilfeller er det nødvendig med henvisning til urolog for undersøkelse av urinblæren (cystoskopi) og/eller ultralydundersøkelse av prostata.

Behandling

Behandlingen retter seg mot utløsende årsak. Ofte finner man ingen, og i disse tilfellene er det ingen spesifikk behandling å tilby. Der hvor årsaken lar seg fastslå, kan man behandle grunntilstanden. Dette kan for eksempel være antibiotika mot infeksjoner, eller i sjeldne tilfeller kreftbehandling. Oftest er tilstanden selvbegrensende, og behandling er ikke nødvendig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Norvald Skjerpen

Ikke imponerende med 0 tegn i artikkelen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg