inotrope midler

Inotrope midler er legemidler som øker hjertemuskelens sammentrekningskraft slik at hjertets pumpeevne øker. Inotrope legemilder brukes først og fremst ved hjertesvikt. Grovt sett kan de legemidlene som brukes i dag deles i fire grupper etter virkningsmekanisme:

Faktaboks

Uttale
inotrˈope medikamenter
Etymologi
av gresk ino-, ‘fiber-, muskel-’, og tropein, ‘vende’
  1. direkte påvirkning av natrium- og kaliumtransporten gjennom cellemembranen (digitalispreparater)
  2. stimulering av hjertemuskelcellenes adrenerge reseptorer (adrenalin, noradrenalin, dobutamin, dopamin)
  3. hemmet nedbrytning av signalmolekyler som øker muskelstyrken inne i cellene (amrinon, milrinon)
  4. endring av hjertemuskelcellenes følsomhet for kalsium (levosimendan)

De mest brukte inotrope midlene er digitalispreparatene. Disse kan gis både som intravenøs injeksjon og som tabletter, og kan derfor brukes til langtidsbehandling av kronisk hjertesvikt. Den inotrope effekten av digitalispreparatene er relativt svak.

Stimulering av de adrenerge reseptorene har en kraftig inotrop effekt, men må tilføres intravenøst. De brukes mest som kontinuerlig innsprøyting (infusjon) ved behandling på sykehus av akutt alvorlig hjertesvikt, og til å optimalisere sirkulasjonen ved alvorlige infeksjoner og kritisk lungesvikt. Slik bruk forutsetter nøye overvåking av sirkulasjonen. Enkeltdoser, først og fremst av adrenalin, brukes også ved hjertestans. En bivirkning av legemidler med sterk inotrop effekt er at hjertets oksygenforbruk øker. De gir også en økt tendens til forstyrrelser av hjerterytmen.

Legemidlene i gruppe 3 gir sterk økning av hjertets pumpekraft, men utvider blodkarene så mye at blodtrykket ofte faller selv om hjertets pumpeevne bedres. De brukes derfor sjeldnere. De kan bare gis intravenøst, og forutsetter nøye overvåking av sirkulasjonen. Levosimendan har en virkningsprofil som likner på gruppe 3-midlene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg