karkontraherende midler

Artikkelstart

Karkontraherende midler er legemidler som øker kraften i blodkarenes muskelceller slik at karene trekker seg sammen (kontraheres). Slike legemidler brukes innen anestesi, akutt- og intensivmedisin for å gjenopprette normal kardimensjon og dermed normalt blodtrykk. Dette er særlig aktuelt ved visse typer anestesi, for eksempel spinal- og epiduralanestesi, eller sykdomstilstander, for eksempel septisk sjokk, anafylaktisk sjokk og ryggmargsskader, som gjør at karene utvider seg så mye at blodtrykket faller kraftig.

Faktaboks

Uttale
kˈarkontraherende midler

Hensikten er vanligvis å normalisere karenes diameter, massiv karkontraksjon øker hjertets arbeid og oksygenforbruk. Medikamentene som vanligvis brukes i slike situasjoner, virker ved å stimulere alfa-adrenerge reseptorer1-reseptorer) i muskelcellene, noen er identiske med kroppsegne stoffer, for eksempel adrenalin, noradrenalin, andre er kunstige, som for eksempel efedrin.

Karkontraherende midler brukes også i behandlingen av migrene og migrenelignende hodepine. Hensikten her er først og fremst å påvirke karene i og rundt hjernen. Disse legemidlene har andre virkningsmekanismer. Se også ergotamin.

Bivirkninger

Høye doser karkontraherende legemidler kan gi nedsatt sirkulasjon, spesielt i fingrer og tær. I verste fall kan lokal oksygenmangel føre til vevsdød (nekroser). Hvis blodtrykket stiger kraftig, kan det utløse hjertesvikt hos personer med nedsatt hjertefunksjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg