efedrin

Artikkelstart

Efedrin er et legemiddel som stammer fra en asiatisk plante, Ephedra sinica (kinesisk ma huang). Efedrin er kjemisk og farmakologisk i slekt med adrenalin og amfetamin. Den farmakologiske effekten skyldes dels frigjøring av noradrenalin fra sympatiske nerver (indirekte adrenerg virkning) og dels en direkte stimulering av adrenerge reseptorer.

Faktaboks

Uttale
efedrˈin

Efedrin har vært mye brukt i ulike astma- og hostemedisiner, spesielt til barn. Det har også vært brukt som nesedråper. Efedrin har en sentralstimulerende virkning som er forholdsvis svak sammenlignet med amfetamin, men virkningen på blodtrykket og hjertefrekvensen (som begge øker) er forholdsvis mer fremtredende. I likhet med andre stimulerende legemidler står efedrin oppført på listen over dopingmidler.

Efedrin forekommer som et naturlig alkaloid i planten Ephedra distachya, som har vært brukt som legemiddel i Kina i 5000 år. I 1887 isolerte japaneren Nagai efedrin fra planten, men efedrin ble først tatt i bruk innen medisinen av kineseren Chen i 1924.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg