Efedrin, legemiddel som stammer fra en asiatisk plante, Ephedra sinica (kin. ma huang). Efedrin er kjemisk og farmakologisk i slekt med adrenalin og amfetamin. Den farmakologiske effekten skyldes dels frigjøring av noradrenalin fra sympatiske nerver (indirekte adrenerg virkning) og dels en direkte stimulering av adrenerge reseptorer.

Efedrin har vært mye brukt i ulike astma- og hostemedisiner, spesielt til barn. Har også vært brukt som nesedråper. Efedrin har en sentralstimulerende virkning som er forholdsvis svak sammenlignet med amfetamin, men virkningen på kretsløpsorganene (blodtrykksstigning, økt hjertefrekvens) er forholdsvis mer fremtredende. I likhet med andre stimulerende legemidler står efedrin oppført på listen over dopingmidler.

Efedrin forekommer som et naturlig alkaloid i planten Ephedra distachyasom har vært brukt som legemiddel i Kina i 5000 år. I 1887 isolerte japaneren Nagai efedrin fra planten, men efedrin ble først tatt i bruk innen medisinen av kineseren Chen i 1924. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.