Karsinomatose er en omfattende og diffus spredning av kreft fra et organ hvor kreften utviklet seg først til ett eller flere organsystemer. Det vanligste stedet for den opprinnelige kreftsvulsten er tykktarmen, men det er heller ikke uvanlig at den starter i blindtarmen eller en eggstokk (hos kvinner) og sprer seg derfra til lungene eller til bukhulen.

Faktaboks

Uttale
karsinomatˈose
Etymologi
av gresk karkinos, ‘kreps, kreft’, -oma, ‘svulst’ og -osis, ‘tilstand’

Spredning av kreftceller til bukhinnen (peritoneum) kalles peritoneal karsinomatose, og skyldes oftest spredning fra svulster i andre bukorganer som for eksempel tarmen, magesekken eller bukspyttkjertelen. Spredning fra tykktarmskreft er det vanligste, og skjer når svulsten vokser gjennom tarmveggen og når bukhinnen. Kreftceller som frigjøres kan da feste seg hvor som helst i bukhinnen. Hos kvinner ses også ofte spredning fra kreft i eggstokker.

Andre kreftformer der spredning til bukhinnen ofte ses kan være spredning fra blindtarmen (appendix). I noen tilfeller vil spredning fra blindtarmen gjøre at det dannes store mengder av slimdannende væske (mucinøs ascites) og svulstmasser i buken. Denne tilstanden kalles pseudomyksoma peritoneii. Hvis utgangspunktet fra kreft i bukhinnen er fra de mesoteliale cellene i bukhinnen kalles kreften peritonealt mesoteliom.

Symptomer og tegn

Symptomer og tegn vil avhenge av både hvilket organ som er utgangspunktet for spredningen, samt hvor omfattende spredningen til bukhinnen er. Dersom spredningen til bukhinnen er betydelig kan man oppleve for eksempel økt bukomfang, smerter og forstoppelse. Etterhvert som svulstmassene øker på kan symptomer som tungpusthet og hyppig vannlating opptre. Generell sykdomsfølelse er da ofte hyppig forekommende.

Behandling

De fleste pasienter med peritoneal karsinomatose har en uhelbredelig sykdom og kan ha nytte av cellegiftbehandling der type cellegift avgjøres av hvor utgangspunktet for kreften er.

Dersom spredningen til bukhinnen fra kolorektalkreft, pseudomyksoma peritoneii eller mesoteliom er begrenset, kan kirurgi i enkelte tilfeller vurderes og dette er den eneste mulige helbredende behandlingen. I Norge er slik behandling sentralisert og utføres kun ved Oslo universitetssykehus. I tillegg til operasjon der alt synlig svulstvev fjernes (CRS, cytoreductive surgery), settes det inn varm cellegift i buken (HIPEC, hyperterm intraperitoneal kjemoterapi).

Prognose

Prognosen ved spredning til bukhinnen er alvorlig, men vil variere avhengig av svulstens utgangspunkt. Hos pasienter som har mer begrenset spredning og som kan behandles med CRS/HIPEC kan langtidsoverlevelse oppnås.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg