karsinomatose

Karsinomatose er en diffus og omfattende spredning av kreft til ett eller flere organsystemer, for eksempel til lunger eller til bukhulen.

Faktaboks

uttale:
karsinomatˈose
etymologi:
av karsinom og gresk -osis, ‘tilstand’

Spredning av kreftceller til bukhinnen (peritoneum) kalles peritoneal karsinomatose, og skyldes oftest spredning fra svulster i andre bukorgan som for eksempel tarm, magesekk eller bukspyttkjertel. Spredning fra tykktarmskreft er det vanligste, og skjer når svulsten vokser gjennom tarmveggen og når bukhinnen. Kreftceller som frigjøres kan da feste seg hvor som helst i bukhinnen. Hos kvinner ses også ofte spredning fra kreft i eggstokker.

Andre kreftformer der spredning til bukhinnen ofte ses kan være spredning fra blindtarmen (appendix), der begrepet pseudomyksoma peritoneii beskriver en tilstand med spredning fra blindtarmen der det kan dannes store mengder av slimdannende væske (mucinøs ascites) og tumormasser i buken. Hvis utgangspunktet fra kreft i bukhinnen er fra de mesoteliale cellene i bukhinnen kalles kreften peritonealt mesoteliom.

Symptomer

Symptomer vil avhenge av både hvilket organ som er utgangspunktet for spredningen, samt hvor omfatende spredningen til bukhinnen er. Dersom spredningen til bukhinnen er betydelig kan symptomer som økt bukomfang, smerter og forstoppelse opptre. Etterhvert som tumormassene øker på kan symptomer som tungpusthet og hyppig vannlating opptre. Generell sykdomsfølelse er da ofte hyppig forekommende.

Behandling

De fleste pasienter med peritoneal karsinomatose har en uhelbredelig sykdom og kan ha nytte av cellegiftbehandling der type cellegift avgjøres av hvor utgangspunktet for kreften er.

Dersom spredningen til bukhinnen fra kolorektalkreft, pseudomyksoma peritoneii eller mesoteliom er begrenset, kan kirurgi i enkelte tilfeller vurderes og dette er den eneste mulige helbredende behandlingen. I Norge er slik behandling sentralisert og utføres kun ved Oslo universitetssykehus. I tillegg til operasjon der alt synlig tumorvev fjernes (CRC; cytoreductive surgery), settes det inn varm cellegift i buken (HIPEC; hyperterm intraperitoneal kjemoterapi).

Prognose

Prognosen ved spredning til bukhinnen er alvorlig, men vil variere avhengig av svulstens utgangspunkt. Hos pasienter som har mer begrenset spredning og som kan behandles med CRS/HIPEC kan langtidsoverlevelse oppnås.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg