Klindamycin er et antibiotikum som tilhører gruppen linkosamider. Det brukes til behandling av alvorlige infeksjoner hovedsakelig forårsaket av grampositive kokker og anaerobe bakterier.

Faktaboks

Uttale
klindamycˈin

Virkningsmekanisme

Klindamycin virker ved å hindre bakterienes proteinsyntese. Ved lave konsentrasjoner har legemidlet en bakteriostatisk virkning, og ved høye konsentrasjoner har det en baktericid virkning.

Bruk

Klindamycin brukes systemisk ved alvorlige infeksjoner som osteomyelitt og abscesser forårsaket av klindamycin-følsomme bakterier. Bakterienes resistens overfor klindamycin er økende.

Lokalt brukes klindamycin også mot kviser (acne vulgaris) og ved bakteriell vaginose.

Preparater

Legemidlet markedsføres i Norge under handelsnavnene Clindamycin og Dalacin. Klindamycin finnes i formuleringer som dråper, injeksjonsvæske, kapsler, liniment, mikstur, vaginalkrem og vagitorier.

Bivirkninger

Vanlige gastrointestinale bivirkninger er kvalme, brekninger og diaré. Hudutslett kan også forekomme.

En potensielt alvorlig bivirkning kan være diaré grunnet oppvekst av bakterien Clostridium difficile, som skyldes en ubalanse i den normale tarmfloraen. C. difficile produserer to typer toksiner, enterotoksin A og cytotoksin B, som kan gi lett til alvorlig diaré, ofte med blod og/eller slim. Dette inntreffer oftest uker etter at klindamycin-behandlingen er avsluttet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg