Klindamycin er et antibiotikum som tilhører gruppen linkosamider. Det brukes til behandling av alvorlige infeksjoner hovedsakelig forårsaket av grampositive kokker og anaerobe bakterier.

Klindamycin virker ved å hindre bakterienes proteinsyntese. Ved lave konsentrasjoner har legemidlet en bakteriostatisk virkning, og ved høye konsentrasjoner har det en baktericid virkning.

Klindamycin brukes systemisk ved alvorlige infeksjoner som osteomyelitt og abscesser forårsaket av klindamycin-følsomme bakterier. Bakterienes resistens overfor klindamycin er økende.

Lokalt brukes klindamycin også mot kviser (acne vulgaris) og ved bakteriell vaginose.

Legemidlet markedsføres under handelsnavnene Clindamycin og Dalacin i Norge. Klindamycin finnes i formuleringer som dråper, injeksjonsvæske, kapsler, liniment, mikstur, vaginalkrem og vagitorier.

Vanlige gastrointestinale bivirkninger er kvalme, brekninger og diaré. Hudutslett kan også forekomme.

En potensielt alvorlig bivirkning kan være diaré grunnet oppvekst av bakterien Clostridium difficile, som skyldes en ubalanse i normale tarmfloraen. C. difficile produserer to typer toksiner, enterotoksin A og cytotoksin B, som vil kunne gi symptomer som lett til alvorlig diaré, ofte med blod og/eller slim. Dette inntreffer oftest uker etter klindamycin-behandlingen er avsluttet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.