Klostebol er et syntetisk fremstilt androgent anabolt steroid (AAS), kjemisk beslektet med det mannlige kjønnshormonet testosteron.

Virkning

Virkningene av klostebol og andre AAS kan inndeles i androgene og anabole effekter.

Androgene effekter har med stimulering av mannlig kjønnskarakteristika og sædproduksjon å gjøre, mens anabole effekter vil si økt proteinsyntese, som medfører økt oppbygning av bein og skjelettmuskulatur. De androgene effektene avhenger av alder og kjønn.

Hos gutter som enda ikke har kommet i puberteten får man en for tidlig lukking av epifyseskiver og dermed for kort lengdevekst. Hos gutter i puberteten ser man en rask utvikling av kjønnsorganer og sekundære kjønnskarakteristika, det vil si blant annet økt kroppsbehåring, skjeggvekst og dypere stemme. Som for andre androgene steroider med anabol virkning har stoffet en muskeloppbyggende effekt og virker dermed prestasjonsfremmende i idrettssammenheng.

Bivirkninger

Bivirkningene oppstår ved høyere dosering av AAS enn det kroppen normalt produserer selv, og er forskjellig hos kvinner og menn. Hos begge kjønn er det en risiko for infertilitet og utvikling av kviser (akne).

Kvinner kan oppleve maskulinisering, for eksempel utvikling av skjeggvekst, samt amenoré. Menn kan oppleve utvikling av bryster (gynekomasti), noe som er et resultat av at en del av androgenene i kroppen omdannes til det kvinnelige kjønnshormonet østrogen, samt at tesiklene skrumper og blir mindre.

Langvarig bruk gir økt risiko for skade på lever (hepatotoksisitet) og økt risiko for hjerte- og karlidelser, blant annet hjerteinfarkt.

Preparater

Klostebol har aldri vært markedsført i Norge, men i enkelte land finnes klostebol i legemidler enten alene eller i kombinasjon med det antibakterielle midlet neomycin. Leppesalven Trofodermin er et eksempel på et slikt kombinasjonspreparat, markedsført i Italia og Brasil. Det eneste AAS på det norske markedet i dag er testosteron, som blant annet brukes av menn med sykelig nedsatt egenproduksjon av testosteron (hypogonadisme), ved forsinket vekst og pubertetsutvikling samt ved tilstander med svært høy muskelnedbrytning som følge av sykdomstilstander som blant annet kreft eller aids.

Samfunnsmessig interesse

Klostebol er forbudt av World Anti-Doping Agency (WADA) og står også oppført på dopinglista til Antidoping Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg