Amenoré er manglende menstruasjonsblødninger. Menstruasjonen blir naturlig borte under svangerskap, amming og etter menopausen. Amenoré kan også henge sammen med anovulasjon, forstyrret modning av eggcellene i eggstokkene på grunn av overordnet svikt i signaler fra hypofyse/hypothalamus, eller primær svikt i eggstokkene.

Faktaboks

Etymologi
av gresk a-, ‘uten’, men, ‘måned’, og rhoia, ‘flytning’
Også kjent som

amenorrhoe

Amenoré deles i to hovedtyper: primær og sekundær amenoré.

Primær amenoré

Primær amenoré er når ei jente ikke har fått sin første menstruasjon innen hun har fylt 16 år. Det kan ofte skyldes misdannelser i kjønnsorganene eller kromosomforstyrrelser som Turners syndrom eller testikulær feminisering. Det bør utredes av lege.

Sekundær amenoré

Sekundær amenoré kalles det når en kvinne som har hatt menstruasjon, ikke har hatt blødning på flere måneder. Det finnes flere definisjoner på hvor mange måneder som kreves for diagnosen, noen bruker tre, andre bruker seks.

Sekundær amenoré kan skyldes forstyrrelser i de overordnede organene i hjernen som styrer eggstokkenes virksomhet (hypofysen og hypothalamus), forstyrrelser i eggstokkene eller (sjelden) tilstander i livmoren.

Hypothalamus påvirkes lett av psykiske tilstander. Reiser, eksamen, stress og andre psykiske påkjenninger kan føre til amenoré. Ekstrem slanking leder også til amenoré, og er vanlig ved anorexia nervosa og andre spiseforstyrrelser.

Forstyrrelser i skjoldbruskkjertelen kan også føre til amenoré via de overordnede hormonene.

En hormonproduserende svulst i hypofysen – prolaktinom – gir amenoré.

Overvekt i produksjonen av mannlige kjønnshormoner, mest typisk den tilstanden som kalles polycystisk ovariesyndrom (PCOS), kan gi amenoré.

Menopause kan hos enkelte inntre før 40-årsalderen, og kalles da for tidlig menopause – climacterium praecox.

En sjelden gang kan en utskrapning av livmorhulen føre til sammenvoksninger av livmorens vegger og amenoré – Ashermans syndrom. Ved behandling av altfor kraftige menstruasjonsblødninger med endometriereseksjon (fjerning av livmorslimhinnen med ulike former for varmebehandling), tilstrebes nettopp å lage et Ashermans syndrom.

Når en sekundær amenoré har vart i mer enn et halvt år, bør man søke lege. Behandlingskrevende årsaker må utelukkes, og ofte er det tilrådelig med hormonbehandling, alt etter hvilken årsak det er til amenoreen. Hvis den skyldes en svikt i hypothalamus, er kvinnens egen østrogenproduksjon lav, og hun bør ha tilførsel av hormoner for å forhindre beinskjørhet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg