amenoré

Amenoré er manglende menstruasjonsblødninger. Menstruasjonen blir naturlig borte under svangerskap, amming og etter menopausen. Amenoré kan henge sammen med anovulasjon, forstyrret modning av eggcellene i eggstokkene. Amenoré deles i to hovedtyper: primær og sekundær amenoré.

Faktaboks

Etymologi
av gresk a-, ‘uten’, men, ‘måned’, og rhoia, ‘flytning’
Også kjent som

amenorrhoe

Primær amenoré

Primær amenoré er når en jente ikke har fått sin første menstruasjon innen hun er 16 år. Det kan ofte skyldes misdannelser i kjønnsorganene eller kromosomforstyrrelser som Turners syndrom eller testikulær feminisering. Det bør utredes av lege.

Sekundær amenoré

Sekundær amenoré kalles det når en kvinne som har hatt menstruasjon, ikke har hatt blødning på flere måneder. Det finnes flere definisjoner på hvor mange måneder, noen bruker 3 og noen bruker 6. Sekundær amenoré kan skyldes forstyrrelser i de overordnede organene i hjernen som styrer eggstokkenes virksomhet (hypofyse og hypothalamus), forstyrrelser i eggstokkene eller (sjelden) tilstander i livmoren.

Hypothalamus er lett påvirkelig av psykiske tilstander. Reiser, eksamen, stress og andre psykiske påkjenninger kan føre til amenoré. Ekstrem slanking leder også til amenoré, som er vanlig ved anorexia nervosa og andre spiseforstyrrelser. Forstyrrelser i skjoldbruskkjertelen kan også føre til amenoré via de overordnede hormonene. En hormonproduserende svulst i hypofysen – prolaktinom – gir amenoré. Overvekt i produksjonen av mannlige kjønnshormoner, mest typisk den tilstanden som kalles polycystisk ovarialsyndrom (PCOS), kan gi amenoré. Menopause kan inntre før 40-årsalderen hos enkelte, og kalles da for tidlig menopause – climacterium praecox. En sjelden gang kan en utskrapning av livmorhulen føre til sammenvoksninger av livmorens vegger og amenoré – Ashermanns syndrom. Ved behandling av altfor kraftige menstruasjonsblødninger med endometriereseksjon (fjerning av livmorslimhinnen med ulike former for varmebehandling), tilstrebes nettopp å lage et Ashermanns syndrom.

Når en sekundær amenoré har vart i mer enn et halvt år, bør man søke lege. Det må utelukkes at det er et prolactinom som er årsak, og ofte er det tilrådelig med hormonbehandling, alt etter hvilken årsak det er til amenoréen. Hvis den skyldes en svikt i hypothalamus, er kvinnens egen østrogenproduksjon lav, og hun bør ha tilførsel av hormoner for å forhindre benskjørhet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg