kraniebrudd

Kraniebrudd er brudd på hodeskallen (kraniet).

Basisfraktur

Basisfraktur er brudd i gulvet (nedre del) av kraniet og av øyehulen. Denne bruddtypen kan oppstå etter et stumpt slag mot øyet. Ved basisfraktur kan noe av øyehulens innhold presses ned i bihulene nedenfor. Øyeinnhold kan også bli presset ut.

Kompresjonsbrudd

Kompresjonsbrudd betyr at benvev fra skallen presses inn mot hjernevevet. Dette kan gi mer eller mindre alvorlige symptomer på skade av hjernevev.

Komminutt kraniebrudd

Et kraniebrudd kan være komminutt, det vil si at det er flere brukne benbiter. Disse kan bli presset inn mot hjernevevet og gi karakteristiske symptomer fra et begrenset område. Dersom en benbit trykker på et område som regulerer muskelbevegelser, kan det oppstå lammelser, muskelsammentrekninger og kramper. Det kan også oppstå epileptiske anfall.

Åpne brudd

Et kraniebrudd kan være åpent, det vil si at vevet som dekker skallen, blir skadet med ytre sårdannelse. Dette øker sjansen for infeksjon.

Et enkelt brudd

Et enkelt brudd er et brudd uten skade av hjerne og hjernehinner. Disse tilheles som regel uten problemer.

Komplikasjoner

I forbindelse med kraniebrudd kan det oppstå flere komplikasjoner. Blødning er den vanligste komplikasjonen. Omtrent én av fire voksne har eller utvikler et hematom. I tillegg er økt væskedannelse i hjernen (hjerneødem) en hyppig og alvorlig komplikasjon. Ettersom hjernen har små muligheter til å utvide seg inne i skallen, kan en lett grad av hjerneødem føre til alvorlige nevrologiske symptomer og i verste fall død.

I tillegg kan infeksjoner forekomme. Infeksjonsfaren er større ved åpne brudd enn ved lukkede brudd. Et kraniebrudd regnes som infisert dersom det er et overliggende åpen huddefekt eller dersom det er et brudd som involverer bihuler eller mellomøre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg