Kraniebrudd, brudd på hodeskallen (kraniet).

Basisfraktur er brudd i gulvet av kraniet og brudd i gulvet (nedre del) av øyehulen, en bruddtype som kan oppstå på grunn av et stumpt slag mot øyet, og som bl.a. kan trykke noe av øyehulens innhold ned i bihulene nedenfor. Øyeinnhold kan også bli presset ut.

I kraniet kan man, som andre steder, ha åpne brudd, dvs. at vevet som dekker skallen, blir skadet med ytre sårdannelse, noe som også øker sjansen for infeksjon.

Kompresjonsbrudd betyr at benvev fra skallen er presset innover. Skallebrudd er ofte forbundet med mer eller mindre alvorlige symptomer på skade av hjernevev.

Et enkelt brudd, dvs. et brudd uten skade av hjerne og hjernehinner, heles som regel uten problemer.

Et kraniebrudd kan også være komminutt, dvs. at det er flere løse knokkelbiter, og disse kan bli presset innover og trykke på hjernen. Hvert trykksted gir ofte karakteristiske symptomer. Hvis en knokkelbit trykker på en bit av hjernen som regulerer muskelbevegelser, kan det oppstå lammelser, sammentrekninger og endog kramper. Det kan også opptre epileptiske anfall. Disse er vanligvis lokale og angriper bare begrensede områder.

Spesielle komplikasjoner som krever kirurgisk behandling, kan oppstå hvis bruddet skader store blodkar. Infeksjonsfaren er større ved åpne brudd enn ved lukkede brudd. Hjerneødem, eller økt væskedannelse i hjernen, er en hyppig og alvorlig komplikasjon, ettersom hjernen har små muligheter til å utvide seg inne i skallen. En lett grad av hjerneødem fører til trykkøkning som kan gi nevrologiske symptomer og i verste fall død.

Se også hodeskade.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.