Naturlig resistens, eller medfødt motstandskraft mot infeksjoner, er kroppens uspesifikke forsvar mot mikroorganismer. Denne delen av immunsystemet omfatter blant annet barrierer som hud og slimhinner, stoffer i blodserum (motstandsstoff) og enkelte hvite blodceller.

Faktaboks

Etymologi
engelsk innate immunity

Naturlig resistens kan også kalles den medfødte motstandskraften. Det er den generelle delen av immunforsvaret mikroorganismer først møter om de infiserer en vert. Den ytre delen av immunforsvaret består av hud, slimhinner og kroppens normalflora. Dette utgjør en fysisk barriere som hemmer mikroorganismer fra å komme inn i verten og forårsake infeksjon.

I kroppen finnes motstandsstoffene som er en del av den naturlige resistensen. Disse er uspesifikke, og kan derfor være effektive mot en rekke ulike mikroorganismer. Et eksempel er lysozym, som er et enzym som kan ødelegge bakteriers cellevegg, som blant annet finnes i slim, spytt og tårer.

Immunceller som er del av det medfødte immunforsvaret, er blant annet granulocytter og makrofager. Makrofager og nøytrofile granulocytter dreper og fjerner virus og bakterier ved å fagocytere dem. Det medfødte og det spesifikke tillærte, ervervede immunforsvaret interagerer. Dendrittiske celler i huden varsler for eksempel det ervervede immunforsvaret som er kroppens andrelinjeforsvar mot infeksjoner. Dersom infeksjonen ikke stoppes av vertens naturlige resistens, vil kroppens ervervede immunforsvar prøve å bekjempe infeksjonen. Ervervet resistens mot sykdommen forekommer dersom verten tidligere har blitt infisert med den spesifikke typen mikroorganisme og har utviklet immunitet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg