Nekrotiserende fasciitt er en alvorlig bakteriell infeksjon i underhuden, som kan være livstruende. Tilstanden skyldes ofte en infeksjon med β-hemolytiske streptokokker gruppe A, men kan også utløses av en blanding av andre bakterier.

Personer med svekket immunforsvar eller som har hjerte- og karsykdommer, er mer disponert for tilstanden. Sår og kirurgiske inngrep kan utløse sykdommen, men den kan også ramme unge friske personer. Sykdommen kan i noen tilfeller utvikle seg svært hurtig og føre til flerorgansvikt og død.

De kliniske tegnene er diffus rødhet i huden, intense smerter svarende til det påvirkede området og generell sykdomsfølelse.

Diagnosen er i første rekke basert på sykehistorie og klinisk undersøkelse, men man kan få klare indikasjoner ved svært høye betennelsesmarkører som CRP og hvite blodceller, påvist væskesjikt mellom fascien og underhuden ved CT, og funn av mikrober ved direkte mikroskopi.

Behandlingen er antibakteriell sepsisterapi i kombinasjon med adekvat kirurgisk behandling. I uttalte tilfeller kan det være livreddende at den kirurgiske behandlingen skjer svært raskt uten forsinkelse av diagnostiske prosedyrer. Ved den kirurgiske behandlingen fjernes alt affisert vev. Diagnosen kan stilles klinisk under inngrepet ved at underhuden lett lar seg løsne fra underliggende fascie grunnet uttalt nekrose samt forekomst av blakket væske (dishwater-pus) i fasciesjiktet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.