Nekrotiserende fasciitt er en alvorlig bakteriell infeksjon i bløtvevet, i praksis hud, underhud eller muskulatur, som kan være livstruende. Tilstanden skyldes ofte en infeksjon med β-hemolytiske streptokokker gruppe A, men kan også utløses av en blanding av andre bakterier.

Faktaboks

Uttale

nekrotis'erende fas'itt

Etymologi

av gresk nekrosis, ‘det å være død’ og av latin fascis, ‘bunt’

Også kjent som

engelsk necrotizing fasciitis

Relasjon til andre sykdommer

Ordet fasciitt betyr betennelse i muskelhinne (fascie), men begrepet nekrotiserende fasciitt brukes også hvor infeksjonen sitter i andre deler av bløtvev enn muskelhinnen. Derfor kan begrepet nekrotiserende fasciitt være misvisende og nekrotiserende bløtvevsinfeksjon være mer dekkende.

Bakterieinfeksjoner i hud opptrer i mange varianter som kan ha slektskap med nekrotiserende fasciitt. Rosen er en overfladisk bakterieinfeksjon som har en tydelig avgrensing i huden. Bakterieinfeksjon i underhuden kalles cellulitt og gir mer diffus rødhet og hevelse, mens en muskelinfeksjon kalles myositt og trenger ikke gi synlig misfarging på hudoverflaten. Disse tilstandene opptrer oftest i et begrenset bløtvevsområde.

Spesielt for bløtvevsinfeksjoner som betegnes nekrotiserende fasciitt er den hurtige spredningen og at tilstanden raskt kan gi alvorlig sepsis, flerorgansvikt og død. Pasientene har ofte uttalt sykdomsfølelse og vesentlige smerter som ikke står i forhold til de relativt beskjedne forandringene man ofte ser i huden i startfasen.

Personer med svekket immunforsvar eller som har hjerte- og karsykdommer, er mer disponert for tilstanden. Sår og kirurgiske inngrep kan utløse sykdommen, men den kan også ramme unge friske personer.

Symptomer

De kliniske tegnene er diffus rødhet i huden, intense smerter svarende til det påvirkede området og påvirket allmenntilstand. Smertene er ofte betydelig sterkere enn synlige endringer i huden skulle tilsi.

Diagnose

Diagnosen er i første rekke basert på sykehistorie og klinisk undersøkelse, men man kan få klare indikasjoner ved svært høye stigninger i betennelsesmarkører som CRP og hvite blodceller, påvist væskesjikt mellom muskelhinnen (fascien) og underhuden ved CT, og funn av mikrober ved direkte mikroskopi.

Behandling

Ved sterk mistanke om nekrotiserende fasciitt er det viktig å starte kirurgisk behandling raskest mulig og ikke forsinke behandlingen unødig med diagnostiske prosedyrer. Behandlingen er kirurgisk fjerning av det rammede vevet i kombinasjon med høye doser antibiotika. I uttalte tilfeller kan det være livreddende at den kirurgiske behandlingen skjer svært raskt og uten å vente på svar på diagnostiske undersøkelser. Ved den kirurgiske behandlingen fjernes alt affisert vev. Diagnosen fasciitt – betennelse i muskelhinne – kan stilles klinisk under inngrepet ved at underhuden lett lar seg løsne fra den underliggende muskelhinnen grunnet uttalt nekrose samt forekomst av blakket væske (dishwater-pus) i fasciesjiktet. Imidlertid kan infeksjonen sitte i alle typer bløtvev.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg