prematuritetsretinopati

Artikkelstart

Prematuritetsretinopati er en netthinnesykdom som følge av for tidlig (prematur) fødsel. Sykdommen ble tidligere kalt for retrolental fibroplasi fordi man hos noen få barn kan se et sluttstadium i form av kraftige, arraktige forandringer like bak øyelinsen. Risikoen for prematuritetsretinopati er større jo lavere fødselsvekten er. Cirka 30 prosent av barn med fødselsvekt under 1000 gram utvikler akutt retinopati.

Faktaboks

Også kjent som
retinopathy of prematurity, (fork. ROP)

Årsaker

Premature barn blir behandlet med inntil 100 prosent oksygen. Man antok tidligere at årsaken til prematuritetsretinopati var denne behandlingen. Den vanligste oppfatning nå (2007) er imidlertid at det er selve prematuriteten og den derav følgende lave fødselsvekten, som er de viktigste risikofaktorene.

Sykdomsutvikling

Tilstanden påvises vanligvis i tiden svarende til mellom 32. og 38. svangerskapsuke, men går hos de aller fleste spontant tilbake. Prematuritetsretinopati klassifiseres dels etter utbredelse i netthinnen og dels etter grad av tilstanden som kan innebære nydanning av blodkar, arrdannelser, blødninger i glasslegemet og netthinneavløsning.

Behandling

I langtkomne tilstander kan behandling med frysing (eller laser) av den karløse netthinnen stanse sykdomsutviklingen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg