Polyarteritis nodosa
Polyarteritis nodosa i hud på høyre legg. Hevelse og marmorert hud.

Polyarteritis nodosa er en undergruppe av blodårebetennelser (vaskulitter). Sykdommen er sjelden og karakteriseres ved betennelseslignende forandringer i veggene i små og middelsstore arterier.

Faktaboks

Uttale
polyarterˈitis nodˈosa
Etymologi
av poly-, gresk arthron, ‘ledd’, -itis, ‘betennelse’, og latin nodosus, ‘knudret, knutet’
Også kjent som
periarteritis nodosa

Forekomst

Polyarteritis nodosa kan sees i alle aldre, men oppstår vanligst i aldersgruppen 40–60 år. Menn rammes noe oftere enn kvinner.

Årsaker

Sykdommen skyldes at immunsystemet av ukjent årsak blir for aktivt og ved en feil angriper kroppens eget vev (autoimmunitet). Vevsprøver (biopsi) fra angrepne blodårer viser revmatisk betennelse i blodåreveggene (vaskulitt) uten at det er tegn på infeksjon. Sykdommen er i noen tilfeller likevel forbundet med hepatitt B. Svekkelse av blodåreveggene medfører relativt hyppig utvikling av små utposninger på arteriene (aneurismer) der sykdommen rammer.

Symptomer og funn

Den revmatiske betennelsen merkes i hele kroppen med utmattelse, nedsatt appetitt og vekttap. Noen får feber.

Fordi sykdommen angriper blodårer som forsyner ulike organer, er symptomene variable. I huden kan det oppstå marmor-lignende utslett eller sterke smerter ved utvikling av vevsdød (nekrose). Ellers angripes ofte nyrearterier, noe som kan medføre at nyrefunksjonen reduseres og blodtrykket stiger. Betente arterier mage-tarmkanalen kan forårsake sterke magesmerter. Dersom nerver angripes, kan en få redusert følelse eller kraftsvikt. Mange får sterke muskelsmerter, ofte i begge legger. Også hjertet og leveren kan påvirkes, og menn kan oppleve smerter i testiklene.

Diagnostikk

Diagnosen stilles på bakgrunn av symptomer og undersøkelsesfunn. I blodprøver påvises utslag i CRP og blodsenkningsreaksjon (SR) som tegn på systemisk revmatisk betennelse. Det finnes imidlertid ingen spesielle blodprøver som påviser sykdommen. Bildediagnostikk med CT- eller MR-arteriografi viser ofte fortykkede, betente blodårevegger og små aneurismer. Vevsprøve (biopsi) gir best diagnostisk hjelp.

Behandling

Behandling med kortikosteroider og annen immundempende behandling er aktuell for å lindre symptomer og påvirke sykdomsutviklingen. I den første sykdomsfasen er relativt høye doser nødvendig (induksjonsbehandling). Deretter gis lavere doser med mildere medikamenter for å hindre tilbakefall (vedlikeholdsbehandling) i en periode.

Prognose

Det finnes en undergruppe av sykdommen som er begrenset til huden og som har en relativ god prognose. Tidligere var den systemisk formen for polyarteritis nodosa ofte dødelig i løpet av få måneder. Med dagens legemidler er dødelig utfall sjelden. Etter at behandlingen er trappet ned og avsluttet, blir det sjelden tilbakefall.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg