pupilldilatasjon

Utvidet pupill
.

Artikkelstart

Pupilldilatasjon er utvidelse av øyets pupill. Pupillen kan utvide seg som en normal reaksjon på noe, men det kan også skyldes legemidler eller være et tegn på skade eller sykdom.

Faktaboks

Uttale
pupˈilldilatasjon
Også kjent som
dilatatio pupillae

Årsaker

Pupilldilatasjon er en normal reaksjon på mørke og på aktivering av det sympatiske nervesystemet, for eksempel ved voldsom opphisselse eller redsel. Den kan også ses ved nedkjøling. Unaturlig kraftig pupilldilatasjon (mydriasis) kan fremkalles av legemidler, av gifter som stimulerer det sympatiske nervesystemet, eller antikolinerge midler, det vil si legemidler som hemmer impulsoverføringen i det parasympatiske nervesystem (for eksempel belladonna). Sentralstimulerende midler, for eksempel kokain, gir også pupilldilatasjon.

Skader eller sykdom

Lokale skader av øyet eller øyets nerver gir vanligvis pupilldilatasjon bare i det ene øyet. Pupilldilatasjon hos helt eller delvis bevisstløse personer kan være et tegn på alvorlig sykdom eller skade. Skader eller blødninger som sitter i den ene halvdelen av hjernen, kan gi dilatasjon av pupillen i øyet på samme side.

Generell oksygenmangel i hjernen gir vanligvis dilatasjon av pupillene på begge øyne. Ved sirkulasjonsstans utvides begge pupillene til nær maksimal størrelse i løpet av få sekunder. Ved kortvarig sirkulasjonsstans vil pupillstørrelsen minske igjen etter at sirkulasjonen er gjenopprettet. Vedvarende maksimal dilatasjon av begge pupiller kombinert med manglende pupillreaksjon på lys kan etter hodeskader, hjerneblødninger eller sirkulasjonsstans være et tegn på uopprettelig hjerneskade.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg