Pustulosis palmoplantaris
Utslett i en fotsåle som viser de typiske forandringene ved denne sykdommen; små, gule pustler, som blir litt brune når de tørker inn. Det angrepne hudområdet er rødt og skjellende og i mange tilfeller kan det strekke seg litt oppover mediale fotrand.
Pustulosis palmoplantaris
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Pustulosis palmoplantaris
Utslettet ved denne tilstanden er ofte symmetrisk.
Pustulosis palmoplantaris
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Pustulosis palmoplantaris er en sjelden hudsykdom som oppstår i håndflater og/eller i fotsåler og består av et utslett med tallrike små, sterile verkeblemmer (pustler). Sykdommer er beslektet med psoriasis. 10–25 prosent av pasientene har også psoriasis. Sykdommen opptrer hyppigst i 30–60-årsalderen med overvekt av kvinner. Røykere er sterkt overrepresentert. Sykdommen er ikke smittsom.

Faktaboks

Uttale
pustulˈosis palmo-plant'aris
Etymologi
av latin pustula, '(hud)blære' og -osis, ‘sykdom’; palma (manus), 'håndflate', planta (pedis), 'fotsålen'

Årsak

Årsaken til sykdommen er ukjent. Genetiske faktorer har betydning ettersom flere i samme familie kan bli rammet. De fleste av de som har sykdommen røyker. En teori er at aktiverte nikotinreseptorer i svettekjertlene i håndflater og fotsåler kan forårsake betennelsesreaksjoner hos personer som er genetisk disponert for å utvikle denne sykdommen.

Funn og symptomer

Utslettet preges av kraftig betennelse i øvre del av huden. Dette er gjerne i håndflater og fotsåler, i mange tilfeller alle fire håndflater og fotsåler og gjerne symmetrisk. Det kan også forekomme i bare ett av de fire områdene. I foten er utslettet oftest i hulfoten.

Utslettet består av røde, hissige hudområder, ispedd små, gule blemmer som etterlater seg brune punkter når de tørker inn. Huden blir tørr og skjellende, ofte med sprekkdannelser.

De subjektive plagene kan variere fra ganske lette til betydelige i form av kløe og svie, og kan i uttalte tilfeller gjøre det vanskelig å gå og å utføre manuelt arbeid.

Sykdommen har et svingende forløp. I noen tilfeller kan et utbrudd etterfølges av mange år uten symptomer. I andre tilfeller kan sykdommen være til stede gjennom mange år.

Diagnose

Diagnosen baseres på legeundersøkelse. Sykdommer som kan ligne, er eksem og soppsykdommer i håndflater eller fotsåle. Bakteriell dyrkingsprøve fra pustlene viser at det ikke er sykdomsfremkallende bakterier.

Behandling

Behandlingen er symptomatisk og kan ofte være vanskelig. Utslettet kommer ofte tilbake etter at behandlingen er avsluttet. Sterke kortisonkremer har en raskt innsettende og god lindrende effekt. Problemet er at ved nedtrapping av behandlingen, som er nødvendig for å unngå bivirkninger, vil utslettet ofte blusse opp igjen. I noen tilfeller blir utslettet verre enn det var i utgangspunktet, såkalt «reboundfenomen».

UV-behandling med UV-stråler kan være effektivt, mest brukt er UV-B-stråler og PUVA-behandling. Grensestråler kan i noen tilfeller gi langvarig bedring.

Systemisk behandling er nødvendig i vanskelige og kroniske tilfeller og kan gi meget gode resultater. De mest aktuelle legemidlene er retinoider, det vil si A-vitaminlignende stoff som regulerer modningen av overhuden, metotreksat og ciklosporin.

Tjærebehandling kan ha en viss effekt. Dette ble mye brukt tidligere, men brukes lite nå.

Prognose

Prognosen er varierende. Mange pasienter har kroniske plager preget av svingninger mellom gode og dårlige perioder, men sykdommen kan også bli borte i mange år. I noen tilfeller kommer den ikke tilbake.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg