Reisevaksiner er vaksiner mot spesifikke sykdommer som gis i forbindelse med reiser til utsatte områder.

Alle bør ha gyldige vaksiner som inngår i barnevaksinasjonsprogrammet. Noen vaksiner gir full beskyttelse i en begrenset periode og kan trenge å oppdateres. Dette gjelder blant annet vaksiner mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio. I noen tilfeller kan det være usikkert om man har fått to doser meslingevaksine, og da vil man trenge en ny dose MMR-vaksine.

Noen vaksiner gis til nordmenn i hovedsak om de skal ut og reise. Hepatitt A er en sykdom som er vanlig i land med dårlig mat- og vannhygiene, og den kan lett forebygges med vaksine, som er livsvarig etter to doser med minst seks måneders intervall mellom.

I spesielle tilfeller kan andre vaksiner være aktuelle. Mange land krever for eksempel vaksine mot gulfeber ved innreise. WHO gir oppdatert informasjon om dette.

Ved pilegrimsreiser til Mekka kreves vaksine mot meningokokk ACWY. For noen yrkesgrupper anbefales spesielle vaksiner, som rabiesvaksine til veterinærer og andre som skal håndtere pattedyr, og hepatitt B-vaksine til dem som skal reise ut som helsearbeidere. Ved langvarige opphold i nær kontakt med lokalbefolkningen eller utenfor allfarvei må vaksine mot tuberkulose, tyfoidfeber og japansk encefalitt overveies.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg