Spontanabort er betegnelse på at svangerskapet avsluttes før fosteret er levedyktig. Noen brukbar definisjon på grensen mellom abort og for tidlig fødsel eller dødfødsel har vi egentlig ikke. Fremskritt i nyfødtmedisin skyver grensen stadig nedover. Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler utgangen av 22. uke eller fødselsvekt over 500 gram som nedre grense for registrering av fødsel.

Forekomst

Hyppigheten av spontan abort er vanskelig å angi. Av alle egg som blir befruktet, overlever omtrent 40 prosent frem til den tiden kvinnen skulle hatt sin neste menstruasjon, og kan oppdage at hun er gravid. Det er urimelig å kalle dette tapet for aborter. Av de svangerskap som blir fastslått, ender omtrent 15 prosent som en spontan abort. De fleste skjer tidlig i svangerskapet, før tolvte uke.

Årsaker

Den vanligste årsaken til spontan abort er kromosomfeil hos fosteret (over halvparten, kanskje så høyt som to tredeler). De andre fordeler seg på en rekke andre årsaker: infeksjoner og hormonforstyrrelser er noen. I det enkelte tilfelle kan årsaken nesten aldri fastslås.

Aborter som skjer litt senere i svangerskapet, etter tolvte uke, kan ha andre årsaker. Slike årsaker kan være misdannelser i livmoren, muskelknuter, eller en svakhet i livmorhalsen som gjør at den gir etter og åpner seg uten at det er rier.

Symptomer og tegn

En abort ytrer seg som en blødning. Blødningen kan til å begynne med være svak, men etter hvert blir den sterkere. Man kan også få rielignende smerter, som sterke menstruasjonssmerter. Etter en tid støtes fosterrester og morkake ut. Når blødningen begynner, vil fosteret i de aller fleste tilfeller allerede være dødt. Ofte har det vært dødt en lang stund og kan knapt nok sees.

Når aborten er over, kan en ultralydundersøkelse avgjøre om livmoren har klart å tømme seg helt. Har den ikke det, kan det bli nødvendig å gjøre en utskrapning. Det kan gjøres i narkose poliklinisk, det vil si uten innleggelse i sykehus.

Relativt ofte kan det være blødning tidlig i et svangerskap uten at dette fører til abort. En ultralydundersøkelse viser om det er et levende foster eller ikke. Er det et levende foster, er det over 95 prosent sannsynlighet for at svangerskapet fortsetter.

Gjentatte aborter

Tre spontane aborter etter hverandre uten at det har vært fødsel av et barn innimellom kalles habituell abort. Oftest finner man ingen årsak, men noen ganger skyldes det antifosfolipidsyndrom, kromosomavvik hos foreldrene, misdannelser i livmoren eller muskelknuter.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg