Stimulantia er midler som øker funksjonen eller aktiviteten til et av kroppens systemer.

Faktaboks

Uttale
stimulˈantia

Virkning

Stimulantia brukes i ulike betydninger avhengig av hvor midlene virker:

Stimulantia som virker sentralstimulerende øker aktiviteten i hjernebarken og fjerner dermed tretthetsfølelse. Noen eksempler er koffein og amfetamin. Dette kan også gjelde narkotiske midler som fremkaller et kunstig velbefinnende ved å dempe angst, uro og hemninger. Sentralstimulerende legemidler som brukes mot ADHD virker ved å øke nivåene av dopamin og noradrenalin i synapsespaltene i hjernen.

Stimulantia brukes for å bedre blodomløp og for å bedre åndedrett ved å stimulere muskler involvert i pusting.

Bruk

Det viktigste medisinske bruksområdet for stimulantia er behandling av adferdsforstyrrelser slik som ADHD (attention deficit/hyperactivity disorder). Metylfenidat med handelsnavn Ritalin er det mest brukte ADHD-middelet.

Andre bruksområder er blant annet

I behandlingen av narkolepsi er det ofte metylfenidat (Ritalin) og modafenil (Modiodal) som brukes. Salbutamol (Ventolin) og teofyllin (Theo-dur) er legemidler brukt ved astma.

Utenom medisinsk bruk er det mange stimulerende midler som brukes som rusmidler.

Bivirkninger og forsiktighetsregler

Ritalin
Ritalin

Vanlige bivirkninger av stimulantia kan være nedsatt appetitt, kvalme, økt blodtrykk og puls, våkenhet og søvnvansker (insomnia). Flere av de stimulerende midlene kan gi avhengighet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg