Vasopressor er et stoff som får blodårene til å trekke seg sammen (vasokonstriksjon), og som dermed fører til økning av blodtrykket. Vasopressorer brukes for å behandle lavt blodtrykk forårsaket av en rekke alvorlige tilstander, som for eksempel septisk sjokk. Adrenalin er en vasopressor.

Faktaboks

Uttale
vasoprˈessor
Etymologi
av vaso-, ‘som har med kar å gjøre’

Virkning

Vasopressorer virker hovedsakelig ved å påvirke adrenerge (hovedsakelig alfa-1, men også beta-1 og beta-2) og dopaminerge reseptorer (D1). Effekten på blodtrykket avhenger av hvilken reseptor som i størst grad blir stimulert.

Bruk

Vasopressor brukes i behandling av lavt blodtrykk (hypotensjon) som skyldes lavt blodvolum (hypovolemi), hjertesvikt, og sirkulasjonssvikt. Septisk sjokk er en akutt livstruende tilstand som krever behandling med vasopressor.

Preparater

Adrenalin er det mest kjente eksempelet på en vasopressor. Adrenalin er både et hormon og et legemiddel. Andre legemidler er for eksempel noradrenalin, dopamin, dobutamin og antidiuretisk hormon.

Bivirkninger

Vasopressorer kan gi bivirkninger som nedsatt sirkulasjon til vev, hjerterytmeforstyrrelser (arytmi), rask hjerteaktivitet (takykardi), lokal blodmangel i hjertemuskulaturen (koronar iskemi) og hjerteinfarkt. Andre bivirkninger kan være høyt blodtrykk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg