vegetarianer

Diverse frukt og grønt av . CC BY 2.0

Vegetarianer, person som helt eller hovedsakelig lever av matvarer fra planteriket, altså kornprodukter, grønnsaker, bønner, frukt og bær, poteter, nøtter og frø. Mange vegetarianere spiser dyreprodukter som ikke krever dyrenes liv, som for eksempel en del melkeprodukter, egg og honning.

Faktaboks

Uttale
vegetariˈaner
Etymologi
av engelsk vegetable, ‘grønnsak’

Noen er vegetarianere fordi de ikke har tilgang på animalske matvarer. Andre velger et vegetarisk kosthold av religiøse, filosofiske, etiske, moralske, økonomiske/ressursmessige eller helsemessige grunner.

Typer

Det finnes ulike former for vegetarisk kosthold. Man skiller mellom vegankost, laktovegetarisk kost og laktoovovegetarisk kost. I alle disse kostene utelates kjøtt, fugl og fisk. I en vegandiett utelater man i tillegg alle dyreprodukter som egg, melk, melkeprodukter og honning. En laktovegetarisk kost inkluderer melk og melkeprodukter, mens en laktoovovegetarisk kost inkluderer egg i tillegg til melk og melkeprodukter.

Helsemessige konsekvenser

Vegetarianere kan ha økt risiko for jernmangelanemi (se anemi). Det er derfor viktig å spise jernrike og C-vitaminrike matvarer, som øker opptaket av ikke-hemjern i tarmen (se jern).

Vegansk kosthold

På en vegandiett kan innholdet av kobalamin (vitamin B12), som kun finnes i kjøtt, fisk, innmat og melkeprodukter bli for lavt. Det kan også bli for lite D-vitamin, som fisk og egg er gode kilder til. Siden melk og melkeprodukter ikke inngår, kan det også bli for lite av kalsium og riboflavin. Tilførselen av sink kan også bli lav på en vegankost, og kosten må settes sammen slik at proteinkvaliteten blir tilfredsstillende. Det er mulig for voksne å få til en fullverdig vegankost. Et laktovegetabilsk eller lakto-ovo-vegetabilsk kosthold er lettere å få til. For småbarn og ungdom kan det være vanskeligere å finne frem til en ren vegankost som gir de nødvendige næringsstoffene, og det trengs stor forståelse og innsikt for å gjennomføre dette.

Helsedirektoratet anbefaler at veganere tar kosttilskudd eller spiser beriket mat for å dekke behovet for vitamin B12. Tilskudd av vitamin D anbefales også. Dette er spesielt viktig i vinterhalvåret, når det ikke dannes vitamin D ved eksponering av huden for direkte sollys. Det kan også være behov for tilskudd av jod, for eksempel ved å spise små mengder taremel.

Helsefordeler

Det kan ikke utelukkes at omlegging til vegetarisk kosthold for enkelte kan ha gunstig virkning i forhold til forebygging av folkesykdommer og på allerede utviklede sykdommer, som f.eks. revmatisme. Det finnes likevel få holdepunkter for at en streng vegetarkost er å anbefale befolkningen generelt fremfor et variert kosthold som inneholder animalske matvarer i tillegg til et rikelig innslag av grønnsaker, frukt, bær, grove kornvarer, erter og bønner.

Historikk og begrunnelser

Ordet vegetarianer stammer fra 1850-årene, da kostlæren vegetarismen oppstod i Storbritannia. Vegetarismen har imidlertid lange historiske røtter, blant fra India og Hellas allerede før vår tidsregning.

Noen vegetarianere har valgt livsstilen sin av helsemessige grunner, men stadig voksende andel er også vegetarianere av prinsipielle politiske eller filosofiske grunner, ofte ut fra en dyrevernstankegang som ser det som moralsk galt å drepe dyr for å spise dem, eller ut fra ressursøkonomiske eller bærekraftsmessige grunner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg