En vegetarianer er en person som følger en diett som hovedsakelig består av matvarer fra planteriket, altså kornprodukter, grønnsaker, bønner, frukt og bær, poteter, nøtter og frø. Dietten utelukker kjøtt, men noen vil inkludere andre matvarer som har deres opprinnelse fra dyreverdenen, for eksempel en del melkeprodukter, egg og honning. Dette begrunnes gjerne med at de sistnevnte produktene ikke krever at dyret dør.
En økende andel av befolkningen er opptatt av å redusere inntaket av kjøtt, særlig gjelder dette rødt kjøtt (storfe, svin, sau og geit). Tre av ti uttrykker interesse for vegetarmat i nyere kostholdsstudier. Kvinner, unge og folk bosatt i urbane strøk er mest interesserte i spisemønsteret. To av ti velger bevisst å ha kjøttfrie dager, for eksempel kjøttfri mandag.
Tre prosent av befolkningen betegner seg selv som vegetarianer. Andelen veganere (som ikke spiser noen dyreprodukter) er én prosent. Den vanligste begrunnelsen som oppgis er hensyn til egen helse. Deretter følger hensyn til miljø og klima, og dyrs rettigheter og velferd. Det er om lag én av ti vegetarianere som også velger bort klær, sko og lignende laget av for eksempel dun, ull eller skinn.
Vanligvis er det ikke tilstrekkelig å avstå fra å spise kjøtt for å kalles vegetarianer, for eksempel vil personer som av materielle eller økonomiske årsaker ikke har tilgang til kjøtt sjelden omtales som vegetarianere. Vegetarianisme innebærer at man har tatt et bevisst valg, eller at man følger et bestemt prinsipp i forhold til eget kosthold. Derfor er det ikke først og fremst handlingen i seg selv, altså det å ikke spise kjøtt, som ligger i begrepet vegetarianisme, men motivet; argumentene bak handlingen.
Kommentarer (4)
skrev Jan Sverre Knudsen
Kunne du skrive litt om hvor utbredt det er å være vegetarianer? I Norge og i andre land? Jeg tror mange lurer på det.
skrev Birger Svihus
Takk for en god kommentar. Jeg har lagt til noe om norske forhold, men har dessverre ikke kapasitet til en grundig undersøkelse av forholdene i andre land.
Med vennlig hilsen
Birger Svihus
skrev Kris-Erik Pedersen
Hei. Det står at noen vil inkludere gelatin da det ikke krever at dyret dør. Dette er feil da gelatin er laget av hud, sener og bindevev fra døde dyr. Dette er ikke vegetar og skal ikke være i dietten til en vegetarianer. Derfor er det nå f.eks. mye tydeligere merket hva slags godterier som har gelatin i seg og ikke i butikkene.
svarte Anne Eilertsen
Hei, det har du rett i! Vi retter opp i artikkelen. Takk for innspillet.
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.