Hodgkins lymfom er en spesifikk form for lymfekreft. Symptomer og tegn på Hodgkins lymfom er fast hevelse av lymfeknutene og for noen feber og anemi, så man føler seg slapp og uopplagt.

Faktaboks

Uttale

h'ådjkin

Etymologi

Navn etter den britiske legen Thomas Hodgkin (1798–1866) som beskrev tilstanden i 1832.

Også kjent som

Hodgkins sykdom, lymfogranulomatose

Det registreres omkring 140 nye tilfeller av Hodgkins lymfom i Norge hver år. De fleste er i aldersgruppene 10–30 år og over 60 år. Det er dobbelt så mange menn som kvinner som får Hodgkins lymfom.

Karakteristisk for Hodgkins lymfom er Reed-Sternberg-celler. Dette er store kreftceller med flere kjerner, omgitt av betydelig betennelsesreaksjon. Kreftcellene stammer fra B-celler. Ganske få slike celler utløser en kraftig reaksjon i lymfeknutene omkring kreftcellene.

Det mikroskopiske bildet varierer mye, og danner grunnlag for histopatologisk inndeling i fire undergrupper.

Årsak

Man regner med at infeksjon med Epstein-Barr-virus er en av årsakene til Hodgkins lymfom, men pasienter med denne sykdommen er ikke smitteførende for andre.

Symptomer og tegn

Hodgkins lymfom gir oftest tilvekst av forstørrede, uømme lymfeknuter på halsen og/eller i armhulene. På varierende tidspunkt i forløpet kan pasienten utvikle allmennsymptomer og sykdomstegn som kronisk feber, vekttap (mer enn ti prosent av kroppsvekten) eller uttalt nattesvette. Plagsom generell kløe sees en sjelden gang. Ofte foreligger svært forstørrede lymfeknuter i brystskilleveggen (mediastinum). Det kan også være spredning til milten, leveren, lungene eller beinmargen.

Diagnose

Diagnosen stilles ved vevsprøve (biopsi) fra et rammet organ.

Behandling

Behandlingen avhenger av sykdomsutbredelse, histologisk type og om det foreligger allmennsymptomer.

Ved lokalisert sykdom uten allmennsymptomer gis vanligvis strålebehandling mot rammede og de tilgrensede lymfeknuteregionene. Tendensen går nå i retning av å gi relativt kortvarig cellegiftbehandling, etterfulgt av begrenset strålebehandling også i tidlige stadier. Ved mer utbredt sykdom er cellegiftbehandling viktigst, ofte etterfulgt av strålebehandling mot de mest rammede områdene. Også pasienter med svært utbredt Hodgkins lymfom kan helbredes.

Prognose

Prognosen er god, særlig hos yngre pasienter. De fleste pasienter med Hodgkins sykdom (60–80 prosent) helbredes. Andre lever i årevis ved livsforlengende og lindrende cellegift og strålebehandling.

Prognosen er avhengig av pasientens alder, sykdomsutbredelse, histopatologisk type og allmennsymptomer.

Historikk

Sykdommen er oppkalt etter den britiske legen Thomas Hodgkin (1798–1866), som beskrev seks tilfeller i 1832, hvorav to senere viste seg ikke å være Hodgkins sykdom.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg