Allergisk bronkopneumonal aspergillose, skyldes at sopp av typen Aspergillus vokser i bronkialtreet (kolonisering). Slik vekst sees hos enkelte personer som fra før har sykelige forandringer i bronkiene. Astma og cystisk fibrose er eksempler på slike sykdommer. Det kan da oppstå en kompleks hypersensitivitetsreaksjon i luftveiene som medfører betennelse i bronkialveggen med påfølgende hevelse, kontraksjon av glatt muskulatur og økt slimproduksjon. Betennelsesprosessen medfører også frigjøring av proteinnedbrytende enzymer fra hvite blodlegemer og soppsporer som kan svekke bronkialveggen slik at det utvikles bronkiektasier. Arrdannelse (fibrose) i lungene kan også sees som en følge av betennelsesprosessen.

Tilbakevendende episoder med økende astma, feber og hoste, ofte med brunlig oppspytt.

Diagnosen baserer seg på en kombinasjon av kliniske funn, røntgenundersøkelser av lungene og laboratorieprøver: astma, positiv prikktest mot Aspergillus, påvisning av antistoffer (IgG) mot Aspergillus i blodet, forhøyet totalkonsentrasjon av IgE-antistoffer, økt antall eosinofile blodlegemer, lungeinfiltrater, bronkiektasier og økt mengde spesifikt IgE-antistoff mot Aspergillus. De fleste av disse kriteriene må være innfridd for å stille diagnosen ABPA.

Glukokortikoider (kortisonlignende stoffer) i tablettform brukes for å dempe betennelsesprosessen i luftveiene. I tillegg kan det i enkelte tilfeller være aktuelt å forsøke soppdrepende midler.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.