allergisk bronkopneumonal aspergillose

Artikkelstart

Allergisk bronkopneumonal aspergillose skyldes at sopp av typen Aspergillus vokser i bronkialtreet. Slik vekst sees hos enkelte personer som fra før har sykelige forandringer i bronkiene som for eksempel astma og cystisk fibrose.

Faktaboks

Også kjent som
forkortet til ABPA

Det kan da oppstå en kompleks hypersensitivitetsreaksjon i luftveiene som medfører betennelse i bronkialveggen med påfølgende hevelse, sammentrekning av glatt muskulatur og økt slimproduksjon. Betennelsen medfører også frigjøring av proteinnedbrytende enzymer fra hvite blodceller og soppsporer som kan svekke bronkialveggen slik at det utvikles bronkiektasier. Arrdannelse (fibrose) i lungene kan også sees som en følge av betennelsesprosessen.

Symptomer

Tilbakevendende episoder med økende astma, feber og hoste, ofte med brunlig oppspytt.

Diagnosen

Diagnosen baserer seg på en kombinasjon av kliniske funn, røntgenundersøkelser av lungene og laboratorieprøver: astma, positiv prikktest mot Aspergillus, påvisning av antistoffer (IgG) mot Aspergillus i blodet, forhøyet totalkonsentrasjon av IgE-antistoffer, økt antall eosinofile blodlegemer, lungeinfiltrater, bronkiektasier og økt mengde spesifikt IgE-antistoff mot Aspergillus. De fleste av disse kriteriene må være innfridd for å stille diagnosen ABPA.

Behandling

Glukokortikoider i tablettform brukes for å dempe betennelsesprosessen i luftveiene. I tillegg kan det i enkelte tilfeller være aktuelt å forsøke soppdrepende midler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg