allergisk bronkopneumonal aspergillose

Artikkelstart

Allergisk bronkopneumonal aspergillose skyldes at sopp av typen Aspergillus slår seg ned og vokser i bronkialtreet. Slik vekst sees hos enkelte personer som fra før har sykelige forandringer i bronkiene og sees oftest hos personer med astma eller cystisk fibrose.

Faktaboks

Også kjent som
forkortet til ABPA

Det kan da oppstå en kompleks hypersensitivitetsreaksjon i luftveiene som medfører betennelse i bronkialveggen med påfølgende hevelse, sammentrekning av glatt muskulatur og økt slimproduksjon. Betennelsen medfører også frigjøring av proteinnedbrytende enzymer fra hvite blodceller og soppsporer som kan svekke bronkialveggen, slik at veggen i bronkiene skades og det utvikles bronkiektasier. Arrdannelse (fibrose) i lungene kan også sees som en følge av betennelsesprosessen.

Symptomer

Tilstanden gir tilbakevendende episoder med økende symptomer fra luftveiene, feber og hoste, ofte med brunlig oppspytt.

Diagnosen

Diagnosen baserer seg på en kombinasjon av kliniske funn, røntgenundersøkelser av lungene og laboratorieprøver: astma eller cystisk fibrose, positiv prikktest mot Aspergillus, økt mengde spesifikt IgE-antistoff mot Aspergillus og forhøyet totalkonsentrasjon av IgE-antistoffer i blodet er hovedkriteriene for å stille diagnosen allergisk bronkopneumonal aspergillose. I tillegg legger man vekt på påvisning av antistoffer (IgG) mot Aspergillus i blodet, økt antall eosinofile blodlegemer, samt lungeinfiltrater og bronkiektasier ved CT-undersøkelse.

Behandling

Glukokortikoider i tablettform brukes for å dempe betennelsesprosessen i luftveiene. I tillegg kan det i enkelte tilfeller være aktuelt å forsøke soppdrepende midler. Behandling med å tilføre antistoffer mot IgE har også vært forsøkt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg