Asteni er et medisinsk uttrykk som betyr mangel på kraft. Asteni brukes oftest til å betegne en subjektiv følelse av kraftløshet, svakhet, slapphet, matthet eller liten motstandsevne mot påkjenninger. Ofte brukes uttrykk som «slapphet» eller «slitenhet» i stedet for asteni.

Faktaboks

Uttale
astenˈi
Etymologi
av gresk a-, ‘uten’, og sthenos, ‘styrke’

Asteni som symptom

Asteni er et vanlig symptom, da det kan forekomme ved mange sykdommer. Det er en hyppig problemstilling i allmennpraksis. Det kan oppstå over korte tidsrom (akutt eller subakutt), eller det kan utvikle seg over lenger tid (kronisk).

Noen mulige årsaker til asteni er:

Mange forskjellige medisiner kan gi asteni som bivirkning, for eksempel opioider, sovemedisiner, betablokkere og cellegift.

Astenisk kroppstype

Den tyske psykiateren Ernst Kretschmer satte fram en teori på begynnelsen av 1900-tallet om at alle mennesker har en av fire kroppstyper og at hver kroppstype er forbundet med enkelte personlighetstrekk og psykiatriske sykdommer. En av disse fire kroppstypene var den asteniske kroppstypen, som i hans teori ble karakterisert som langstrakt, mager kropp, smale skuldre, flatt bryst, smalt bekkenparti og lange lemmer. I følge Kreschmer var mennesker med denne kroppstypen oftere sjenert, følsom, introvert, samt mer utsatt for schizofreni. Teorien var populær i mange år, men har ikke noe vitenskapelig hold i dag.

Asteniker

Asteniker er et utdatert begrep innen psykiatrien, og betegnet tidligere en person som er plaget av sykelig tretthet og «nervøse» lidelser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg