Binyre
Binyrene sitter som «hatter» oppå nyrene. De er omtrent pyramideformede. Ytterst er det en kapsel av bindevev. Binyrebarken består av tre lag som hver lager ulike hormoner. I binyremargen produseres katekolaminer (adrenalin og noradrenalin).
Binyre
Av .

Binyrekreft er kreft som vokser ut fra binyrene. Svulstene kan vokse både fra binyrens marg og bark. Det kan også tilkomme spredning fra kreft andre steder i kroppen, for eksempel lungekreft. Svulster som sprer seg fra andre organer kalles metastaser.

Faktaboks

Også kjent som

cancer glandulae suprarenalis

Primær binyrekreft er sjelden, og det diagnostiseres cirka ti nye tilfeller per år i Norge. Godartede svulster i binyrene av typen adenomer er langt hyppigere. Både godartede svulster og kreftsvulster kan være hormonproduserende, men de fleste er ikke det. Svulster som vokser ut fra binyremargen er vanligvis feokromocytomer, mens kreftsvulster som vokser ut fra binyrebarken vanligvis er adenokarsinomer.

Symptomer

Svulster i binyrene gir sjelden symptomer hvis det ikke er økt hormonproduksjon. Det vanligste er at disse svulstene oppdages tilfeldig fordi det er gjort utredning av annen årsak. Slike tilfeldig påviste svulster kalles incidentalomer.

Diagnostikk

Oftest er tilfeldig påviste svulster i binyrene ufarlige og har ingen klinisk betydning, og det er da ikke nødvendig med behandling. Utfordringen for leger er å avgjøre hvilke svulster som er hormonproduserende eller kreftsvulster. Dette avgjøres ofte med hormonutredning og nye bildeundersøkelser. Hvis en binyresvulst er påvist ved utredning av annen kreftsykdom, må det vurderes om det kan være en metastase.

Utredningen består av CT kombinert med analyse av en rekke hormoner og deres nedbrytningsprodukter i blod og urin. Den radiologiske metoden som er best til vurdering av lesjoner i binyrene, er CT uten kontrast. Form, størrelse, indre struktur og avgrensning mot omgivelsene vurderes.

Endelig diagnose fås ved histopatologisk undersøkelse (mikroskopi) av svulsten etter operativ fjerning. Det er sjelden aktuelt med vevsprøve (biopsi) fordi det for binyresvulster er nødvendig å ta ut hele svulsten for å kunne skille mellom godartet og ondartet svulst. Dette betyr i praksis at hvis det er usikkert om svulsten er godartet etter utredning, blir det nødvendig å fjerne den for å få avklaring.

Behandling

Behandling av binyrekreft er først og fremst fullstendig kirurgisk fjerning av svulsten og den rammede binyren. Operasjonen kan gjøres med kikkhullskirurgi hvis svulsten ikke er veldig stor (under 10 centimeter). Hvis svulsten ikke lar seg fjerne fullstendig, er det viktig å få fjernet så mye som mulig av svulstvevet.

Operativ behandling vurderes også hvis svulsten har spredt seg. I noen tilfeller vurderes tilleggsbehandling som cellegift eller strålebehandling, og det kan også være aktuelt med hormonhemmende behandling.

Prognose

Prognosen er svært avhengig av hvor utbredt sykdommen er på diagnosetidspunktet. Hvis svulsten er begrenset til binyren og lar seg fjerne fullstendig (radikalt), vil om lag halvparten av pasientene helbredes. Ved mer lokalavansert sykdom overlever bare 5–10 prosent av pasientene fem år. Totalt sett er sjansen til fem års overlevelse fra diagnosetidspunktet for alle pasienter med binyrebarkkreft bare 10–35 prosent. Dette skyldes at sykdommen ofte er nokså fremskredet når den oppdages.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg