Binyrekreft er kreft utgått primært fra binyrene. Svulster utgått fra binyremargen er vanligvis feokromocytomer. Binyrene har rikelig blodforsyning, og det er ikke sjelden at det slår seg ned nye svulster her i form av spredning fra kreft andre steder i kroppen, for eksempel lungekreft. Svulster som sprer seg fra andre organer kalles metastaser.

Primær binyrekreft er sjelden, det diagnostiseres knapt ti nye tilfeller per år i Norge. Godartede svulster i binyrene, av typen adenomer, er langt hyppigere.

Diagnosen baseres på radiologisk utredning kombinert med analyse av en rekke hormoner og hormonmetabolitter i blod og urin. Endelig diagnose fås ved operativ fjerning av svulsten med histopatologisk vevsundersøkelse, det vil si mikroskopi av svulsten.

Det kan være vanskelig å skille sikkert mellom godartet adenom og ondartet adenokarsinom i binyrebarken i en histopatologisk undersøkelse. Godartede svulster er vanligvis mindre enn seks centimeter i diameter. Binyrebarkkreft er nesten alltid adenokarsinomer, som ofte produserer overskudd av binyrebarkhormoner og kan gi betydelige hormonelle forstyrrelser.

Behandling av binyrebarkkreft er først og fremst fullstendig, radikal kirurgisk fjerning av svulsten og den affiserte binyren. Hvis svulsten ikke lar seg fjerne fullstendig, er det viktig å få fjernet så mye som mulig av svulstvevet. Operativ behandling vurderes også ved fjernspredning. Strålebehandling gis hvis det er stor tvil om hele svulsten er fjernet, og kan også brukes som lindrende behandling ved inoperabel svulst. Binyrekreft kan være noe påvirkelig av cellegiftbehandling.

Prognosen er svært avhengig av hvor utbredt sykdommen er på diagnosetidspunktet. Hvis svulsten er begrenset til binyren og lar seg fjerne fullstendig (radikalt), vil om lag halvparten av pasientene helbredes. Ved mer lokalavansert sykdom overlever bare 5 til 10 prosent av pasientene fem år. Totalt sett er sjansen til fem års overlevelse fra diagnosetidspunktet for alle pasienter med binyrebarkkreft bare 10 til 35 prosent. Dette skyldes at sykdommen ofte er nokså fremskredet når den oppdages.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.