Binyrekreft, cancer glandulae suprarenalis, kreft utgått primært fra binyre. Svulster utgått fra binyremargen er vanligvis feokromocytomer. Binyrene har meget rikelig blodforsyning, og det er ikke sjelden at det slår seg ned nye svulster her (metastaser) i form av spredning fra kreft andre steder i kroppen, for eksempel lungene. 

Primær binyrekreft er sjelden, det diagnostiseres knapt 10 nye tilfeller per år i Norge. Godartede svulster (adenomer) i binyrene er langt hyppigere.

Det kan være vanskelig å skille sikkert mellom godartet adenom og ondartet adenokarsinom i binyrebarken ved histopatologisk undersøkelse. Godartede svulster er vanligvis mindre enn 6 cm i diameter. Binyrebarkkreft er nesten alltid adenokarsinomer, som ofte produserer overskudd av binyrebarkhormoner og kan gi betydelige hormonelle forstyrrelser.

Diagnosen baseres på radiologisk utredning, kombinert med analyse av en rekke hormoner og hormonmetabolitter i blod og urin. Endelig diagnose fås ved operativ fjerning av svulsten med histopatologisk vevsundersøkelse.

Behandling av binyrebarkkreft er først og fremst radikal kirurgisk fjerning av svulsten og den affiserte binyren. Hvis svulsten ikke lar seg fjerne fullstendig, er det viktig å få fjernet så mye som mulig av svulstvevet. Operativ behandling vurderes også ved fjernspredning. Strålebehandling gis hvis det er stor tvil om hele svulsten er fjernet, og kan også brukes som lindrende behandling ved inoperabel svulst. Binyrekreft kan være noe påvirkelig av cellegiftbehandling.

Prognosen er svært avhengig av hvor utbredt sykdommen er på diagnosetidspunktet. Hvis svulsten er begrenset til binyren og lar seg fjerne radikalt, vil ca. 50 % av pasientene helbredes. Ved mer lokalavansert sykdom overlever bare 5–10 % av pasientene 5 år. Totalt sett er sjansen til 5 års overlevelse fra diagnosetidspunktet for alle pasienter med binyrebarkkreft bare 10–35 %, som følge av at sykdommen ofte er nokså fremskredet når den oppdages.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.