Furosemid er et vanndrivende legemiddel (diuretikum), det vil si at det øker utskillelsen av væske fra kroppen gjennom urinen. Denne effekten kan være nyttig i behandlingen av hjertesvikt, nyresvikt, høyt blodtrykk eller vannansamlinger i kroppen (ødem).

Faktaboks

Uttale
furosemˈid

Eksempler på handelsnavn er Furix, Diural og Furosemid.

Virkning

Furosemid virker i nyrene ved å hemme et transportprotein i en del av nefronet som kalles Henles sløyfe. Transportproteinet kalles NKCC kotransportøren, og denne sørger for å transportere natrium-, kalium- og klorid-ioner fra urinen tilbake til blodet. Når denne transportøren hemmes øker saltmengden i urinen. Økt saltmengde i urinen vil trekke med seg vann (se osmose). Resultatet blir økt urinproduksjon og redusert væskemengde i kroppen.

Redusert væskevolum reduserer også blodvolum og blodtrykk. Dette gjør at hjertet belastes mindre.

Bivirkninger

De vanligste bivirkningene er dehydrering, elektrolyttforstyrrelser (særlig for lavt kalium, hypokalemi) og for lavt blodvolum (se hypovolemi). Furosemid kan gi noe økt serumkolesterol og triglyserider.

Typer vanndrivende legemidler

Det finnes tre hovedgrupper vanndrivende som virker på forskjellige steder i nefronet:

Furosemid er et slyngediuretikum, da det påvirker et område i nefronet kalt Henles slynge (eller Henles sløyfe).

Et annet vanndrivende middel med samme virkningsmekanisme som furosemid er bumetanid.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg