Røntgenbildet viser flere små fortetninger i begge lunger, mest uttalt i pasientens høyre lunge.
/Radiopaedia.org.
CT av samme pasient viser flere knuteformede fortetninger i begge lunger. Pasienten var eksponert for antigen fra en papegøye.
/Radiopaedia.org.

Hypersensitivitetspneumonitt er en lungesykdom som skyldes en kraftig immunologisk reaksjon på innånding av organisk materiale, det vil si stoffer fra planter eller dyr.

Faktaboks

Også kjent som

hypersensitivitetspneumoni

Tidligere betegnelse: allergisk alveolitt

Sykdommen kan skyldes inhalasjon av blant annet elementer fra mikroorganismer i fuktig høy (farmer's lung), proteiner fra fugleavføring og fjær (bird fancier's disease) eller mikroorganismer fra luftfuktere og ventilasjonsanlegg.

Det innpustede materialet fører til aktivering av immunsystemet med dannelse av knuteformede betennelsesinfiltrater som kalles granulomer. Enkelte substanser (isocyanater) og metaller (beryllium) kan gi en lignende reaksjon.

Det er beskrevet over 300 stoffer (agens) som kan gi opphav til hypersensitivitetspneumonitt. Man vet ikke hvorfor enkelte mennesker utvikler sykdom ved kontakt med disse stoffene, mens andre forblir friske. Personer som røyker, ser ut til å ha mindre sjanse for å utvikle hypersensitivitetspneumonitt enn ikke-røykere.

Sykdomsmekanisme

Hos dem som utvikler hypersensitivitetspneumonitt skjer det en reaksjon mellom de inhalerte stoffene og immunologisk aktive celler i lungene. De inhalerte stoffene inneholder små elementer som immuncellene kan reagere på. Disse elementene kalles antigener.

Symptomer og tegn

Den akutte formen kan gi kraftige symptomer og sykdomstegn som feber, muskelsmerter og hodepine i tillegg til tungpust. Symptomene debuterer gjerne flere timer etter eksponeringen, og avtar igjen etter én til to dager dersom ikke ny eksponering finner sted.

Ved den kroniske formen, med mer langvarig og lavgradig eksponering, er symptomene mindre dramatiske. Pasientene oppsøker ofte ikke lege før de merker at de blir tungpustet ved anstrengelser og eventuelt går ned i vekt. Da kan betennelsesprosessen i lungene ha gitt opphav til dannelse av arrvev (fibrose).

Diagnose

Pasientens sykehistorie er viktig med tanke på å identifisere potensielle agens hjemme eller på arbeidsplassen som kan ha forårsaket sykdommen. Lungefunksjonsundersøkelser og CT-undersøkelse av lungene er også av stor betydning og kan styrke mistanken om hypersensitivitetspneumonitt. I tillegg kan man med blodprøver påvise IgG-antistoffer mot det aktuelle agenset. Man kan også se etter karakterisitske foandringer i vevsprøver fra lungene.

Bedring av symptomene når pasienten ikke lenger eksponeres for det sykdomsfremkallende agenset peker også i retning av hypersensitivitetspneumonitt.

Behandling

Det viktigste i behandlingen av pasienter med hypersensitivitetspneumonitt er å stille diagnosen så tidlig som mulig og deretter forhindre videre eksponering for det utløsende agenset. Dette kan skje ved bruk av verneutstyr, og i enkelte tilfeller bytte av arbeid. I tillegg til å sørge for at pasienten unngår eksponering, kan man behandle hypersensitivitetspneumonitt med glukokortikoider (kortisonlignende legemidler).

Prognose

Dersom eksponeringen for det sykdomsframkallende agenset opphører etter kort tid, vil betennelsesreaksjonen i lungene avta, og lungevevet vil kunne gjenvinne sin funksjon. Hvis eksponeringen har skjedd over lang tid og man har utviklet en kronisk form for hypersensitivitetspneumonitt med fibrose, vil lungeforandringene bli værende. Opphør av eksponering vil kunne føre til at sykdommen ikke utvikler seg videre.

Behandling med glukokortikoider kan ha god effekt på symptomene, men det er usikkert om behandlingen vil påvirke langtidsprognosen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg