Trening

Fysisk aktivitet, sunt kosthold, lavt alkoholkonsum og fravær av røyking er gunstig for helsen.

Trening
Av /Shutterstock.

Livsstilsfaktorer er modifiserbare vaner og levemåter som påvirker et individs helse. Livsstilsfaktorer kan være positive eller negative, avhengig av om de har henholdsvis helsefremmende eller helseskadelig effekt.

Livsstilsykdommer er et begrep som oppsto i andre halvdel av 1900-tallet, da særlig tobakksrøyking og usunt fett kom i søkelyset som risikofaktorer for hjerte- og karsykdom. Senere har nasjonale og internasjonale helsemyndigheter i stor grad benyttet «ikke-smittsomme sykdommer» som et samlebegrep på sykdommer der livsstilsfaktorer generelt utgjør sentrale risikofaktorer for sykdom. Samtidig utgjør livsstilsfaktorene mulige angrepspunkter for forebygging og til dels behandling av sykdom. Selv om livsstilsfaktorer spiller en sentral rolle for utvikling av ikke-smittsomme sykdommer, er det unntak for sykdommer som blant annet sjeldne arvelige former for diabetes.

Noen kjente livsstilsfaktorer

De viktigste kjente livsstilsfaktorene (påvirkningsfaktorene) for ikke-smittsomme sykdommer er:

Usunt kosthold, fysisk inaktivitet, røyking og høyt alkoholkonsum kan gi metabolske og fysiologiske endringer i form av overvekt, høyt blodtrykk, høyt kolesterolnivå og hevet blodsukkernivå. Tilsvarende vil et sunt kosthold, fysisk aktivitet, fravær av tobakksrøyking og lavt alkoholkonsum være egnet til å forebygge hjerte- og karsykdom, kols, diabetes type 2 og flere krefttyper.

Andre livsstilsfaktorer er

Konsekvenser

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er over 70 prosent av verdens dødsfall forårsaket av ikke-smittsomme sykdommer. De vanligste ikke-smittsomme sykdommene i Norge er hjerte- og karsykdom, kols, kreft og diabetes type 2. I Norge utgjør ikke-smittsomme sykdommer cirka 90 prosent av sykdomsbyrden, uavhengig av om byrden måles som helsetap, tapte leveår eller helsetapsjusterte leveår (DALY).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg