Medikamentell interaksjon, endret virkning av et legemiddel på grunn av et annet legemiddel.

Forandringer som følge av medikamentell interaksjon er som oftest kvantitative, dvs. at effekten av et legemiddel enten forsterkes (potensering, synergisme) eller svekkes (attenuasjon, antagonisme) av et annet middel.

Interaksjon kan skyldes farmakokinetisk virkning som innebærer at legemiddelkonsentrasjonen forandres, eller farmakodynamisk virkning som skyldes at de to legemidlene begge har virkning på det aktuelle område. Erytromycin tatt samtidig med visse antihistaminer førte i sin tid til hjertearytmier på grunn av økt konsentrasjon av antihistaminet (farmakokinetisk interaksjon ved at erytromycin hemmer det enzymet som metaboliserer antihistaminet). Hvis legemidler som fenytoin eller karbamazepin (epilepsiforebyggende medisiner) tas sammen med p-piller, blir virkningen av p-piller redusert, fordi enzymmengden i lever øker (enzyminduksjon), og konsentrasjon av hormoner fra p-pillen blir redusert. Eksempel på farmakodynamisk interaksjon er bruk av to ulikt virkende blodtrykkssenkende legemidler samtidig, i stedet for å øke dosen av det enkelte middel. Det oppnås ved kombinasjon forsterket blodtrykkssenkende virkning, men mindre bivirkninger, fordi midlene har ulikt bivirkningsmønster.

Ved å kombinere legemidler med synergistiske virkninger kan man oppnå en tilsiktet effekt med lavere doser og færre bivirkninger. Dette prinsippet utnyttes stadig mer f.eks. i forbindelse med kirurgisk anestesi, behandling av akutte og kroniske smerter, høyt blodtrykk, astma, kreft og psykiske lidelser. Omvendt vil kombinasjoner av legemidler med antagonistiske virkninger kunne føre til behandlingssvikt.

Opplysninger om interaksjoner inngår i legemiddelprodusentenes produktbeskrivelser (Felleskatalogen), og finnes i preparatomtalene på Legemiddelverkets nettsider under preparatomtaler. Prinsippene for interaksjon og en omfattende beskrivelse av kjente interaksjoner er omtalt i et eget kapittel i Norsk Legemiddelhåndbok for helsepersonell.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.